Η ενίσχυση για τη δημιουργία επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό μέσω των Ο.Π.Α.Α.Χ.: αναφορά μελέτης περίπτωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Η ενίσχυση για τη δημιουργία επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό μέσω των Ο.Π.Α.Α.Χ.: αναφορά μελέτης περίπτωσης

Στεφανίδου, Παρθένα Ν.

Στόχος της παρούσης πτυχιακής εργασίας είναι να προσεγγίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον ελληνικό αγροτικό χώρο και ειδικότερα στις εξαγωγές του και τη λύση που προσφέρουν τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στην προσπάθεια που γίνεται για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο δίνονται στοιχεία για την ευρύτερη ελληνική οικονομία και πιο ειδικά για την αγροτική εξαγωγική δραστηριότητα τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στο δευτερογενή με παράδειγμα την εξαγωγή οίνου. Παρατηρώντας, ανάλογα την πτώση ή την αδιάφορη αύξηση των εξαγωγών το κράτος θα έπρεπε να δώσει κάποιες λύσεις στο νευραλγικό τομέα της αγροτικής ανάπτυξης. Αυτή η λύση έρχεται στο δεύτερο κεφάλαιο με την δημιουργία των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τα Ο.Π.Α.Α.Χ. υπάρχει σχεδιασμός, συγκεκριμένοι στόχοι, υλοποίηση αυτών και αποτελέσματα με κύριο σκοπό την τόνωση της ελληνικής υπαίθρου και την αφύπνιση των Ελλήνων αγροτών στον τομέα των εξαγωγών. Τέλος στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο δίνεται το παράδειγμα όλων των παραπάνω με την παρουσίαση του κτήματος Φουντή που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας και παράγει κρασί. Λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην ορεινή περιοχή του Βερμίου, το κτήμα Φουντή ενίσχυσε την θέση του στον τομέα του οίνου εκμεταλλευόμενο την επιδότηση μέσω των Ο.Π.Α.Α.Χ. και την οποία αξιοποίησε φτιάχνοντας καλύτερες εγκαταστάσεις για την παραγωγική διαδικασία.

Thesis
NonPeerReviewed

Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα
Αγροτική ανάπτυξη - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.