Διεθνής ειρήνη και ασφάλεια: Η κάλυψη του ρόλου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Διεθνής ειρήνη και ασφάλεια: Η κάλυψη του ρόλου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Καπόλος, Γεώργιος
Ακρίβος, Στέργιος

Η εργασία χωρίζεται σε τρία μέρη: στο 1ο μέρος επιχειρείται μια προσπάθεια ανάδειξης του ορισμού της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Π Στη συνέχεια αναφερόμαστε σε συγκεκριμένες απειλές της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, όπως είναι α) τα γεωπολιτικά συμφέροντα, β) η τρομοκρατία που στην επίκληση της αντιμετώπισης της, αυτή την χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά πολεμικά μέτωπα και γ) η διαστημική κυριαρχία που μεταφράζεται σε στρατιωτικοποίησα του διαστήματος και επομένως σε υπονόμευση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας επειδή διχάζει τα έθνη και προκαλεί την σύγκρουση των συμφερόντων τους. Τέλος αναφερόμαστε στους οργανισμούς που έχουν ως έργο τους την διατήρηση της ασφάλειας της διεθνούς ειρήνης. Στο 2ο μέρος παρουσιάζονται οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ όπου αναπτύσσεται εκτενή ανάλυση με σκοπό να καταστεί σαφές ποιος είναι ο ακριβής ρόλος τους. Κύριο ενδιαφέρον μας είναι να γίνει κατανοητό ότι το θέμα της εργασίας αναφέρεται στον ρόλο των ειρηνευτικών επιχειρήσεων που είναι πολύπλοκος και συνεχώς μεταβαλλόμενος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για μια επιστημονική έρευνα να δοθεί απλά ένας ορισμός για το τι είναι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται μια ιστορική αναδρομή και μια παρουσίαση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων πρώτης και δεύτερης γενιάς, γνωστοποιείται το κεφάλαιο VII του Χάρτη του ΟΗΕ για την χρήση βίας όπου και υπάγεται η λειτουργία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Επίσης γίνεται αναφορά στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και στις περιφερειακές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα το ΝΑΤΟ, κατά το κεφάλαιο VIII του Χάρτη που αφορά τη συμμετοχή των περιφερειακών οργανώσεων στην διευθέτηση των τοπικών συγκρούσεων με στόχο να διευκρινιστεί και πάλι ο ρόλος των επιχειρήσεων του ΟΗΕ και να μην προκαλείται σύγχυση με αυτόν των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Στο τέλος του μέρους αυτού γίνεται μια κριτική αποτίμηση με τα συμπεράσματα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και την επιτυχία τους. Στο 3ο μέρος, που αφορά την κάλυψη του ρόλου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρείται μια προσπάθεια γνωριμίας με τα ΜΜΕ. Στο μέρος αυτό ολοκληρώνεται και η έρευνα με την καταγραφή των συμπερασμάτων για το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην διεθνή επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα στο θέμα των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνείς οργανισμοί
Πόλεμοι
Διεθνές δίκαιο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.