Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αποθεμάτων του λιγνιτικού κοιτάσματος Αμυνταίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αποθεμάτων του λιγνιτικού κοιτάσματος Αμυνταίου

Πέϊος, Αθανάσιος

Το Ορυχείο Αμυνταίου είναι ένα από τα τέσσερα Ορυχεία του Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου και βρίσκεται 14 Km βόρεια της Πτολεμαϊδας και 8 Km νότια του Αμυνταίου. Αποτελείται από τα πεδία Αμυνταίου και Αναργύρων. Η λεκάνη Αμυνταίου - Αναργύρων είναι μια επιμέρους λεκάνη της ευρύτερης λιγνιτοφόρου λεκάνης Πτολεμαϊδας - Αμυνταίου. Η λεκάνη αυτή χωρίζεται από την λεκάνη της Φλώρινας από την έξαρση του υποβάθρου που αποτελούν τα υψώματα Κλειδιού - Αετού και από την υπόλοιπη λεκάνη της Πτολεμαϊδας από την έξαρση του Φιλώτα. Μετά από έρευνες που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ κατά την περίοδο 1975 - 1978 στην περιοχή της λεκάνης του Αμυνταίου, εντοπίζεται Λιγνιτικό κοίτασμα το οποίο καταλαμβάνει έκταση 25 Km2 και του οποίου το βέβαιο γεωλογικό απόθεμα σε λιγνίτη, ανέρχεται σε 438 εκατομμύρια τόνους. Το εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, επιδεκτικό υπαίθριας εκμετάλλευσης, προσδιορίστηκε στα 251 εκατομμύρια τόνους Λιγνίτη και καταλαμβάνει έκταση περίπου 14,5 Km2. Για την κατανάλωση της παραγωγής του Ορυχείου Αμυνταίου - Αναργύρων, σχεδιάστηκε ο ΑΗΣ Αμυνταίου - Φιλώτα, με δύο μονάδες των 300 MW και ετήσια κατανάλωση 8 εκατ. Τόνων Λιγνίτη, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Λιγνίτη Αμυνταίου. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων Αμυνταίου - Αναργύρων.

Thesis
NonPeerReviewed

Λιγνίτης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.