Εξοικονόμηση ενέργειας σε νέα και υφιστάμενα κτίρια

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Εξοικονόμηση ενέργειας σε νέα και υφιστάμενα κτίρια

Κυδώνης, Κωνσταντίνος

Στην εργασία που ακολουθεί με θέμα «εξοικονόμηση ενέργειας σε νέα και υφιστάμενα κτίρια» πρόκειται να παρουσιαστούν κάποιες μέθοδοι για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Οι μέθοδοι αυτές είναι αρκετά αποτελεσματικές και οι περισσότερες εξ αυτών είναι πραγματοποιήσιμες με χαμηλό κόστος. Αυτό όμως με το οποίο πρέπει να ασχοληθούμε είναι ο προσδιορισμός και η κατανόηση του όρου "εξοικονόμηση ενέργειας". Ζούμε πλέον σε κοινωνίες καπιταλιστικές όπου η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Η εποχή μας θεωρείται άκρως καταναλωτική και η πρόσβασή μας σε όλα τα αγαθά μας κάνει ενίοτε υπερκαταναλωτικούς. Τι είναι λοιπόν αυτό που πρέπει να διορθώσουμε όσον αφορά στην κατανάλωση ενέργειας; Από τη μία, έχουμε κτίρια, τα οποία απαιτούν σημαντικά ποσά καυσίμων για να φτάσουμε σε συνθήκες άνεσης (θέρμανση, φωτισμός, πλήθος ηλεκτρικών συσκευών) εξαιτίας της ελλιπούς θερμομόνωσης, του λάθος προσανατολισμού του κτιρίου αλλά και των ολοένα αυξανόμενων απαιτήσεων σε ενέργεια. Από την άλλη, έχουμε το φαινόμενο της έλλειψης παιδείας όσον αφορά στην ενεργειακή συμπεριφορά του χρήστη, φαινόμενο που επηρεάζει σε τεράστιο βαθμό το επίπεδο ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Δεν ζούμε πλέον στην εποχή που η θέρμανση, το ζεστό νερό, το internet και η τηλεόραση είναι πολυτέλεια. Οι ακραίες συμπεριφορές των καταναλωτών και η άμετρη χρήση των ενεργειακών πηγών μπορούν να προκαλέσουν επιζήμια φαινόμενα με την πάροδο των χρόνων. Η Ελλάδα, αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια και συζητήσεις που αφορούν σε ενεργειακά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια δε, έχουν θεσπιστεί νόμοι που στόχο έχουν τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών ρύπων. Αυτοί οι νόμοι χρήζουν προσοχής και εφαρμογής καθώς η ενέργεια είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Δυστυχώς πολλοί από εμάς αδιαφορούμε για την εφαρμογή τους. Ζούμε σε μια χώρα που συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της καταπάτησης νόμων. Ίσως ήρθε η ώρα να ευαισθητοποιηθούν περισσότεροι και πλέον οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη.

Thesis
NonPeerReviewed

Ενεργειακή πολιτική
Αρχιτεκτονική - Περιβαλλοντικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.