Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή και το έργο του

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Νίκος Καζαντζάκης: η ζωή και το έργο του

Παπαδάκης, Μύρων

Το Καζαντζάκιο πνευματικό πέρασμα αποτελεί ανάμεσα στα αμέτρητα, τα ολυμπίων διαστάσεων ελληνικά δοσίματα, ένα πνευματικό όλον αστείρευτο. Είναι ένα δόσιμο που αποτελείται από μέρη που προσφέρουν μόνο ξεκινήματα, ξεκινήματα με δίχως πέρας. Η πνευματική εικόνα του Ν.Καζαντζάκη δε χωράει σε διαστάσεις. Το εύρος της κυριολεκτικά αμάζευτο από κοιτάγματα παντός βάθους και πλάτους, αφήνει τον ερευνητή να μείνει στα πλαϊνά και αβαθή της πνευματικής εκείνου δόμησης. Γι’ αυτό το κάθε επόμενο δρασκέλισμα θα καταλείπει απάτητα του αληθινού εκείνου πνευματικού οργώματος κι η κάθε κρητική βυθομέτρηση θα προσφέρει εκχέρσωση μόνο μέρους του όλου χερσώματος και θα δίνει αναμφιβόλως κάποιο φύτεμα και κάποιο ακούμπημα στην πνευματική δρόμηση του Καζαντζάκη. Κάθε προσπάθεια για επαινετικό μέτρημα της πραγματικά θεοφώτιστης πνευματικής δουλειάς του πέφτει σ’ αστόχημα, παίρνει μέρος, λόγω αδυναμίας στις φτωχές σε εικόνιση κρίσεις και είναι το «μόλις κάτι» και λίγο μέσα στο κρινόμενο ογκώδες, το απύργωτο και άφραχτο θα έλεγα, λεκτικά πολύ. Πέρα από τα όσα γράφτηκαν, γράφονται και ασφαλώς στο διαρκές θα γράφονται, το πνευματικό λιβάδι του Καζαντζάκη θα προσφέρει θρεπτικά πνευματικά βοσκήματα στις πνευματικές αθλήσεις βοσκής σ’ όλες τις πνευματοδρομήσεις και αναζητήσεις. Αυτή είναι μια εργασία με την οποία προσπαθώ να παρουσιάσω την προσωπικότητα και το έργο του Ν. Καζαντζάκη όσο πιο σφαιρικά μπορώ. Ελπίζω πως «ο στόχος καλύφθηκε και η προσπάθεια πέτυχε».

Thesis
NonPeerReviewed

Προσωπικότητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.