Το σχέδιο Paulson ως μέσο αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-2008: απομίμηση, προβλήματα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Το σχέδιο Paulson ως μέσο αντιμετώπισης της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-2008: απομίμηση, προβλήματα

Βασιλόπουλος, Μιχαήλ Ι.

Στην παρούσα εργασία εξετάζονται τα αίτια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης 2007-2008 καθώς και τα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρώην υπουργό οικονομικών Henry Paulson, για την αντιμετώπιση της. Αρχικά η έρευνα εστιάζεται στην κατάρρευση της αγοράς του επισφαλούς ενυπόθηκου δανεισμού (subprime mortgage market) των Η.Π.Α, αναλύοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια και τα προβλήματα που προκάλεσε στην ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στη συνέχεια προβάλλεται ο διεθνής χαρακτήρας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, γνωστοποιώντας την επέκταση των επιπτώσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, καταγράφοντας την πτωτική τάση των δεικτών καθώς και το κόστος των σχεδίων στήριξης των τραπεζικών ιδρυμάτων ανά χώρα. Κατόπιν καταγράφεται το χρονικό των καταρρεύσεων και κρατικοποιήσεων των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καταλήγοντας στο σχέδιο Paulson, κάνοντας σύντομες επισκοπήσεις των πολιτικών αντιδράσεων από την αρχική κατάθεση του προσχεδίου νόμου μέχρι την τελική ψήφιση της αναθεωρημένης εκδοχής του από την αμερικανική γερουσία. Στα τελευταία κεφάλαια της εργασίας αναλύονται λεπτομερώς τα προγράμματα τα οποία περιλαμβάνει η επείγουσα πράξη οικονομικής σταθεροποίησης (σχέδιο Paulson), η αποτελεσματικότητά τους καθώς και ο διεθνής χαρακτήρας των μέτρων οικονομικής πολιτικής και εποπτείας που θα πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις των χωρών για την μελλοντική αποφυγή τέτοιου είδους κρίσεων.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.