δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Οι εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου των ελληνικών επιχειρήσεων και η συμβουλή τους στην ανάπτυξη των εξωτερικών οικονομικών συναλλαγών της Ελλάδας
Το ηλεκτρονικό εμπόριο διεξάγεται για περισσότερα από 25 χρόνια σε ενδοεπιχειρησιακά δίκτυα, αξιοποιώντας τα συστήματα EDI ( Ηλεκτρονική Ανταλλαγή Δεδομένων ), που επιτρέπουν σχετικά απλές συναλλαγές μεγάλου όγκου δεδομένων. Τα τελευταία χρόνια όμως, η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και η επίτευξη συμβατότητας των εφαρμογών EDI με τις υπόλοιπες εφαρμογές που χρησιμοποιούν το internet ως μέσο, έχουν οδηγήσει στην επόμενη γενιά του ηλεκτρονικού εμπορίου, που είναι η πραγματοποίηση επιχειρηματικών συναλλαγών ή ανταλλαγής πληροφοριών μέσα από τον παγκόσμιο δικτυακό ιστό.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο με τη σειρά του οδήγησε στην εμφάνιση της νέας οικονομίας που περιέχει όλες εκείνες τις εμπορικές συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων αλλά και τις εμπορικές συναλλαγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Το Ηλεκτρονικό Εμπόριο στην Ελλάδα δημιουργεί τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για τις σύγχρονες Ελληνικές επιχειρήσεις. Αφού βελτιώνει τους τρόπους πρόσβασης στις αγορές, εξοικονομώντας χρόνο και μηδενίζοντας τις αποστάσεις. Το επιχειρηματικό σκηνικό βελτιώνεται σημαντικά γιατί αλλάζει και η έννοια της ίδιας της αγοράς. Τώρα πια δεν περιορίζεται στην "γειτονιά" μας, αλλά μπορεί να επεκταθεί σε όλο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα παρόλο που, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι τόσο διαδεδομένο, όπως σε άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εμπορικές ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά και ένας λόγος είναι και η οικονομική κρίση. Στην χώρα μας, οι περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές αφορούν συναλλαγές με το δημόσιο, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Τέλος, η οικονομική κρίση που μας απασχολεί τελευταία, επηρεάζει αρνητικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και την εμπιστοσύνη των συναλλασσόμενων αφού έχουν αυξηθεί τα επίπεδα της ηλεκτρονικής απάτης, με αποτέλεσμα να χάνονται ετησίως σημαντικά χρηματικά ποσά.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.