Ασυμπτωματική υπογονιμότητα των αγελάδων και τεχνητή σπερματέγχυση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ασυμπτωματική υπογονιμότητα των αγελάδων και τεχνητή σπερματέγχυση

Μέφερης, Στέλιος
Ταμιωλάκης, Μιχάλης

Κατά την ενήβωση, το αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων αρχίζει να λειτουργεί ακολουθώντας ένα ορισμένο ρυθμό, που βασικό χαρακτηριστικό του είναι ο οιστρικός κύκλος. Ο οιστρικός κύκλος συνδέεται με την ωρίμανση ενός ή περισσότερων γρααφιανών ωοθυλακίων, που στα περισσότερα θηλαστικά απολήγει στην ωοθηλακιορρηξία κι στην έξοδο του ωαρίου, που μεταφέρεται στον ωαγωγό. Εφόσον κατά το στάδιο αυτό, της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος γίνει σπεματέγχυση με γόνιμο σπέρμα ή σύζευξη με γόνιμο αρσενικό ζώο, ακολουθεί η γονιμοποίηση του ωαρίου. Η επιστροφή σε οίστρο μετά από σπερματέγχυση έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του μεσοδιαστήματος μεταξύ τοκετού και γονιμοποίησης. Η μη διαπίστωση κλινικών συμπτώματων και ο φυσιολογικός ωοθηκικός κύκλος συνοδεύουν αυτή την κατάσταση, που χαρακτηρίζεται ως ασυμπτωματική υπογονιμότητα.

Thesis
NonPeerReviewed

Αγελάδες - Αναπαραγωγή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.