Πρόγραμμμα εμβολιασμού των προβάτων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Πρόγραμμμα εμβολιασμού των προβάτων

Σβούκης, Ευθύμιος

Στη χώρα μας η κτηνοτροφία στηρίζει την οικονομία αλλά και σηματοδοτεί την παραγωγή υγιεινών προϊόντων ζωικής παραγωγής. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ακολουθείται κατά πολύ περισσότερο η διαδικασία κατά την οποία παραγωγός – κτηνοτρόφος – κτηνοτροφική μονάδα αλλά και κρατική εξουσία ελέγχουν και τηρούν αυστηρά τις προϋποθέσεις υγιεινής και λόγω της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όσον αφορά τα πρόβατα στην Ελλάδα υπάρχουν δυο μέτρα και σταθμά. Τα μεν αφορούν τη νησιωτική Ελλάδα όπου και εκεί όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι και αναλόγως αντιμετωπίζονται τα τυχόν κρούσματα και τα δε αφορούν την ηπειρωτική χώρα –και δη την Φλώρινα- όπου ο πληθυσμός των ζώων μεταβάλλεται συχνά λόγω μετακινήσεων, οπότε ο έλεγχος είναι συστηματικός κατ’ άτομο. Σε όλη τη χώρα, πάντως, τηρείται Πρόγραμμα Εμβολιασμού στο οποίο, υποχρεωτικά, τα ζώα εμβολιάζονται προληπτικά κατά της Βρουκέλλωσης ή Μελιταίου πυρετού, το οποίο χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο και γίνεται από έμπειρους κτηνιάτρους του δημοσίου. Παράλληλα και άλλοι εμβολιασμοί γίνονται προκειμένου να προληφθούν κρούσματα άλλων ασθενειών, όπως η αγαλαξία, η εντεροτοξιναιμία, αλλά αυτοί αφορούν τη βούληση του εκάστοτε κτηνοτρόφου.

Thesis
NonPeerReviewed

Πρόβατα
Εμβολιασμοί

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.