Η κατασκευή του τρόμου στα Μ.Μ.Ε.: τα διατροφικά σκάνδαλα στον ελληνικό ημερήσιο τύπο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η κατασκευή του τρόμου στα Μ.Μ.Ε.: τα διατροφικά σκάνδαλα στον ελληνικό ημερήσιο τύπο

Μπουτρή, Αικατερίνη
Μίχου, Βασιλική

Στην παρούσα εργασία θα διερευνηθεί κατά πόσο τα ΜΜΕ επηρεάζουν τον καθορισμό της ενημέρωσης του κοινού για τα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά και γενικότερα την οπτική γωνία με την οποία αντιμετώπισαν τα ΜΜΕ τα σκάνδαλα. Με λίγα λόγια, θα αποδειχθεί εάν μπορούν τα μέσα, ειδικότερα ο Τύπος, να κατασκευάσουν και να προωθήσουν μια πραγματικότητα στα δικά τους μέτρα και σταθμά, σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και υστερίας. Για να γίνει μια σαφέστατη εξήγηση καλό είναι να αναλυθεί, με σύντομο τρόπο, κάθε κεφάλαιο της εργασίας. Αρχικά, αναλύεται και μελετάται ο ρόλος των ΜΜΕ, ως δύναμη διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και η κατασκευή αυτής της πραγματικότητας που ψάχνουμε. Αυτή η κατασκευή είναι απλά μια παγίδα ή τελικά μια δημιουργία; Τα ίδια τα μέσα καθίστανται ένας τόπος όπου διάφορες κοινωνικές ομάδες ανταγωνίζονται γύρω από την κατασκευή, μιας και η κοινωνική παραγωγή δεν δημιουργεί απλά μια πραγματικότητα, αλλά πολλές και ανταγωνιστικές. Αυτό που επιτελούν τα ΜΜΕ, και το επιτελούν ολοένα και περισσότερο, είναι ότι δεν περιορίζονται μόνο στον να «μιλούν» για διάφορες πραγματικότητες – κοινωνικές και πολιτικές – για διάφορα γεγονότα και καταστάσεις. Κάνουν κάτι πολύ περισσότερο. Με τον τρόπο με τον οποίο παράγουν και χειρίζονται την πληροφορία, τα Μέσα συμμετέχουν ενεργητικά στις διαδικασίες συγκρότησης αυτών των ίδιων των πραγματικοτήτων στις οποίες αναφέρονται και για τις οποίες «μιλούν».

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Διατροφικά σκάνδαλα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.