Η δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης και οι επιδράσεις της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η δημιουργία της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης και οι επιδράσεις της στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ζαραμπούκα, Παναγιώτα Β.

Το ζήτημα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ενοποίησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα, ως το μείζον θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας επικαιρότητας, και με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας, η οποία διήρκεσε, το πρώτο εξάμηνο 2014, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα και κρισιμότερα θεσμικά και πρακτικά προβλήματα πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού προβληματισμού και περιεχομένου, που απασχολούν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το κάθε κράτος μέλος χωριστά, ανάλογα με την οικονομική και γεωστρατηγική θέση που κατέχει στον ευρωπαϊκό χάρτη και στην κοινότητα, αλλά και όλους εκείνους τους οικονομικούς παράγοντες και ειδικούς αναλυτές, θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους, που παρακολουθούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα εντός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βρίσκεται αντιμέτωπο με μία κατάσταση η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Η επιτακτική ανάγκη για μια πραγματικά ενοποιημένη ΕΕ και κατ’ επέκταση μια Ενιαία Αγορά οδήγησαν στην απόφαση της δημιουργίας μιας Τραπεζικής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2012. Μέσω της Τραπεζικής Ένωσης των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπάρξει επιπλέον δυνατότητα δημοσιονομικής, οικονομικής, νομισματικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Αυτό το πολύπλοκο και φιλόδοξο εγχείρημα της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Ευρωπαϊκή οικονομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.