Η εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και οι εξωτερικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων διύλισης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η εξέλιξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και οι εξωτερικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων διύλισης

Πλέστης, Δημήτριος
Τσάτσας, Ιωάννης

Η αγορά του πετρελαίου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας όλων των χωρών. Τα προϊόντα και οι διαδικασίες που συνθέτουν τη συγκεκριμένη αγορά έχουν πολλαπλές και αλυσιδωτές αντιδράσεις σε θεμελιώδεις τομείς της οικονομίας, όπως η βιομηχανία, τα νοικοκυριά, ο αγροτικός τομέας και οι υπηρεσίες. Σε διεθνές επίπεδο το πετρέλαιο κατέχει κυρίαρχη θέση στο ενεργειακό ισοζύγιο των περισσότερων χωρών ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεύρυνσης της ζήτησης πετρελαιοειδών. Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζεται η παγκόσμια κατανάλωση και αγορά του πετρελαίου, όπως και η εξέλιξη της ζήτησης πετρελαιοειδών σε διεθνές επίπεδο. π συγκριτική ανάλυση της παραγωγής πετρελαίου στη διεθνή αγορά δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου προήλθε από τη Δυτική Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, την Δυτική Ευρώπη, Κεντ. Και Νότια Αμερική, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία και Ωκεανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Επίσης, αναλύεται η εξέλιξη των εξαγωγών των ειδών πετρελαίου κατά προϊόν και κατά χώρα προορισμού. Εν συνεχεία περιγράφονται οι κύριες εξαγωγικές δραστηριότητες των ελληνικών επιχειρήσεων διύλισης και μεταφοράς, όπως και οι διεθνείς εμπορικές τους δραστηριότητες. Τα ΕΛΠΕ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό και βιομηχανικό όμιλο στην Ελλάδα με τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες να επικεντρώνονται κυρίως στα Βαλκάνια και διαφαίνεται και μια συνεχής εξέλιξη όσον αφορά τις συνεργασίες και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι στόχοι των ΕΛΠΕ επικεντρώνονται στη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη των τομέων της με προοπτική την εδραίωση της σε διεθνές επίπεδο. Ακόμη παρουσιάζεται η εταιρεία Μότορ Οιλ, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στον τομέα της πετρελαϊκής διύλισης σε εθνικό επίπεδο και οι προσπάθειές της για παγκόσμια αναγνώριση. Ο όμιλος διευρύνει συνεχώς τις αγορές του, τους προμηθευτές του, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές του τόσο προς τα Βαλκάνια, τις χώρες ΚΑΕ, τις Παρευξείνιες χώρες όσο και τις Μεσογειακές και Αραβικές χώρες.

Thesis
NonPeerReviewed

Πετρέλαιο - Βιομηχανία και εμπόριο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.