Η επιχειρηματικότητα στον κλάδο της γούνας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η επιχειρηματικότητα στον κλάδο της γούνας

Τσαρσιταλίδου, Ελένη

Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελεί την παραδοσιακή και σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα σε όλο το Νομό Καστοριάς και τη Σιάτιστα του Νομού Κοζάνης. Σήμερα είναι το μοναδικό κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας γουναρικών σε όλο το Δυτικό Κόσμο και φυσικά στην Ε.Ε. Η γουνοποιία είναι ίσως από τους ελάχιστους κλάδους που έχουν απομείνει στη χώρα μας εντάσεως εργασίας, καθώς το 85% της επεξεργασίας του προϊόντος κατασκευάζεται από εργατικά χέρια, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό καλύπτει η βοήθεια μηχανημάτων στην παραγωγική διαδικασία. Ο κλάδος είναι απόλυτα εξαγωγικός, καθώς το 99% των προϊόντων εξάγονται άμεσα και έμμεσα. Από το παραπάνω ποσοστό άμεσα εξάγεται το 83% περίπου, ενώ το υπόλοιπο 16% πωλείται σε τουρίστες τρίτων χωρών και Ευρωπαϊκών που επισκέπτονται τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σκοπός της έρευνας είναι η ανάδειξη της προσφοράς του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία, ο εντοπισμός των δυνατών σημείων και των ευκαιριών στο διεθνές εμπόριο γουναρικών και η παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την εκμετάλλευση τους. Η εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα, έχει μεγάλες προοπτικές ανάκαμψης τα αμέσως επόμενα χρόνια. Για να αντιμετωπιστεί η σημερινή ύφεση στον κλάδο, θα πρέπει οι υπάρχουσες επιχειρήσεις εμπορίας και εξεργασίας γούνας, να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες από το άνοιγμα των αναδυόμενων οικονομιών στις χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης και της Άπω Ανατολής.

Thesis
NonPeerReviewed

Εξαγωγές - Ελλάδα
Γουνοποιία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.