Η συνεισφορά του Maynard Keynes στην ανάπτυξη των οικονομικών Η εμφάνιση, η ακμή και η παρακμή του Κεϊνσιανισμού και οι ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του κόσμου του μεσοπολέμου.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η συνεισφορά του Maynard Keynes στην ανάπτυξη των οικονομικών Η εμφάνιση, η ακμή και η παρακμή του Κεϊνσιανισμού και οι ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες του κόσμου του μεσοπολέμου.

Λύκου, Παναγιώτα-Σωτηρία

Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με το έργο του John Maynard Keynes, Ο οποίος από πολλούς ιστορικούς θεωρείται ένας απ' τους σημαντικότερους Οικονομολόγους του 20ού αιώνα. Όμως προτού προχωρήσουμε στην ανάλυση των θεωριών του που έμελλε να προκαλέσουν τόση αναστάτωση στον κόσμο της εποχής του, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που συγκεντρώνονται σε έναν άνθρωπο και του εξασφαλίζουν μια θέση στο «βιβλίο της ιστορίας». Την απάντηση μας την δίνει ο ίδιος ο Κέινς μέσα από ένα γράμμα του προς τον δάσκαλο του, Άλφρεντ Μάρσαλ, στο οποίο αναπτύσσει τα απαραίτητα προσόντα του οικονομολόγου: «Η σπουδή της οικονομικής επιστήμης δεν φαίνεται να απαιτεί κάποια εξειδικευμένα χαρίσματα ασυνήθιστης κλίμακας .Μήπως, άλλωστε, δεν είναι από διανοητικής απόψεως, ένα πολύ εύκολο θέμα αν συγκριθεί με τους ανώτερους κλάδους της φιλοσοφίας ή των καθαρά θεωρητικών επιστημών; Ένα εύκολο θέμα στο οποίο ελάχιστοι διαπρέπουν! Το παράδοξο ίσως βρίσκει την εξήγηση του στο ότι ο μεγάλος οικονομολόγος πρέπει να διαθέτει ένα σπάνιο συνδυασμό χαρισμάτων. Πρέπει να είναι μαθηματικός, ιστορικός, πολιτικός, φιλόσοφος-σε κάποιο βαθμό. Πρέπει να αντιλαμβάνεται τα σύμβολα και να εκφράζεται με λέξεις. Πρέπει να μελετά το ειδικό στα πλαίσια του γενικού, και να θίγει το αφηρημένο και το συγκεκριμένο μαζί, στην ίδια σκέψη. Πρέπει να μελετά το παρόν υπό το φως του παρελθόντος για τους σκοπούς του μέλλοντος. Κανένα κομμάτι από την ανθρώπινη φύση ή τους ανθρώπινους θεσμούς δεν πρέπει να βρίσκεται μακριά απ’ το βλέμμα του. Πρέπει να είναι ταυτόχρονα αποφασισμένος και αμερόληπτος αποστασιοποιημένος και αδιάβλητος όπως ένας καλλιτέχνης, αλλά συχνά τόσο προσγειωμένος όσο κι ένας πολιτικός.» Και όσον αφορά το γιατί οι ιδέες αυτών των μεγάλων οικονομολόγων επηρέασαν τόσο την καθημερινότητα μας και έγιναν αντικείμενα τόσων συζητήσεων και αντιθέσεων, και πάλι μας δίνεται η απάντηση μέσα από τα γραφόμενα του Κέινς: «Οι ιδέες των οικονομολόγων και των πολιτικών φιλόσοφων είτε είναι σωστές είτε είναι λανθασμένες, έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' ότι γίνεται ευρύτερα αντιληπτό. Στην ουσία η ανθρωπότητα κυβερνιέται από αυτές. Άνθρωποι των έργων, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι απαλλαγμένοι από διανοητικές επιρροές, είναι συνήθως σκλάβοι κάποιου οικονομολόγου που δεν υπάρχει πια. Παράφρονες που βρίσκονται στην εξουσία, που ακούνε φωνές απ’ το υπερπέραν, αντλούν την παράνοια τους από κάποιον παρωχημένο δοκιμιογράφο. Είμαι βέβαιος ότι έχει δοθεί υπερβολική έμφαση

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική
Οικονομικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.