Η δημοσιογραφία υπό μετάβαση: προς νέα μοντέλα δημοσιογραφίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η δημοσιογραφία υπό μετάβαση: προς νέα μοντέλα δημοσιογραφίας

Αλεξοπούλου, Ελένη

Πολλά έχουν γραφτεί, εδώ και αρκετά χρόνια, για το μέλλον του έντυπου Τύπου. Με την εξέλιξη του διαδικτύου, πολλοί μελετητές κάνουν λόγο πως η ενημέρωση έχει περάσει σε μια νέα εποχή. Αυτή τη νέα εποχή πολλοί μελετητές την περιγράφουν ως μια μεταβατική περίοδο για τη δημοσιογραφία. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, η πληροφόρηση έχει γίνει πιο γρήγορη και πιο διαδραστική, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο έντυπος Τύπος, και κυρίως η εφημερίδα, να έχει μείωση της κυκλοφορίας της, αλλά ωστόσο να διαδραματίζει ακόμη σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση. Πολλές επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν σήμερα και μια παρουσία στο διαδίκτυο, εκτός από την έντυπη έκδοση. Τα blogs (ιστολόγια) και οι ενημερωτικές ιστοσελίδες είναι απόρροια της ανάπτυξης του διαδικτύου που δείχνουν πως δημιουργείται ένα νέο είδος δημοσιογραφίας. Δημιουργήθηκαν επίσης, νέα μοντέλα δημοσιογραφίας τα οποία μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ξεπεράσει η δημοσιογραφία την κρίση την οποία διέπεται. Η μελέτη που ακολουθεί επιδιώκει να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στη δημοσιογραφία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων. Στην παρούσα εργασία διερευνάται ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο μέσα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο με την εξέλιξη του διαδικτύου. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή της έρευνας είναι η ανάλυση περιεχομένου. Παρατηρήθηκαν τρεις μεταβλητές για την έρευνα που αφορούσαν την επωνυμία των άρθρων, την ύπαρξη σχολιασμού στην είδηση και τέλος την ύπαρξη αναφοράς σε πηγές στα άρθρα, σε δύο εφημερίδες και δύο ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Τα κύρια αποτελέσματα που προέκυψαν είναι τα εξής: πρώτον, η επωνυμία των άρθρων βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στον έντυπο Τύπο ενώ στο διαδίκτυο επικρατεί η ανωνυμία των άρθρων. Δεύτερον, η ύπαρξη σχολίων από τον αρθογράφο στην είδηση απουσιάζει και στις δύο εκδόσεις και τέλος, η αναφορά σε πηγές βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα τόσο στον έντυπο όσο και στον διαδικτυακό Τύπο.

Thesis
NonPeerReviewed

Δημοσιογραφία
Διαδίκτυο (Internet)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.