Είναι γνωστό ότι οι μαστίτιδες αποτελούν σήμερα μία πραγματική μάστιγα για την Εθνική Οικονομία μειώνοντας τη παραγόμενη ποσότητα γάλακτος, υποβαθμίζοντας τα προϊόντα του γάλακτος και την εν γένει υγιεινή τους κατάσταση.
Η καταπολέμηση αυτής της μάστιγας δε γίνεται βραχυπρόθεσμα και απαιτεί γνώσεις και θέληση τόσο των παραγωγών όσο και της Πολιτείας. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια πιο συστηματική προσπάθεια για βελτίωση της καταστάσεως αυτής, αλλά έχουμε να διανύσουμε ακόμη πολύ δρόμο για να μπορούμε να συγκριθούμε με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα διάφορα μέσα θεραπείας αφ’ ενός μεταφράζονται σε χρηματικό κόστος, αφ’ ετέρου σε μεταφορά στο γάλα πρόσθετων ουσιών (αντιβιοτικά κ.λ.π) που εγκυμονούν κινδύνους τόσο στη δημόσια υγεία όσο και στην τεχνολογική επεξεργασία του γάλακτος.
Τόσο σε προηγούμενη έκδοση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος περί των αντιβιοτικών και μαστίτιδων όσο και στη σημερινή πλέον εκτεταμένη μορφή, εκτίθενται όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα περί των μαστίτιδων, αίτια που την προκαλούν, καταπολέμηση και παρέχονται σαφής οδηγίες και πληροφορίες.