Μουσιακή προβολή με τη χρήση πολυμέσων (Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Μουσιακή προβολή με τη χρήση πολυμέσων (Μουσείο κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη)

Δρακάκη, Σταυρούλα-Δανάη
Καλλιγά, Δήμητρα

Πολυμέσα ονομάζονται τα συστήματα τα οποία παρουσιάζουν μια πληροφορία με περισσότερο από έναν τρόπο αναπαράστασης και κωδικοποίησης. Τα πολυμέσα αποτελούν ουσιαστικά την ηλεκτρονική μορφή του ήχου, της εικόνας, του βίντεο,του κειμένου, καθώς και των γραφικών. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα είναι δύσκολο να αποδοθεί ένας ακριβής ορισμός για το τι είναι τα πολυμέσα. Tα πολυμέσα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κλάδο της πληροφορικής, που ασχολείται με την εφαρμογή κατά την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναπαραγωγή μιας πληροφορίας όλες οι γνωστές μορφές δεδομένων (κείμενο, ήχος, γραφικά, βίντεο, κινούμενες εικόνες) στην ίδια εφαρμογή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πολυμέσων είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα κατανόησης της πληροφορίας χάρη στα μέσα που χρησιμοποίουνται, με σκοπό να παραχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ιδιαίτερα εκεί όπου η πληροφόρηση μετατρέπεται σε ψυχαγωγία. Στη χρήση των πολυμέσων ο χρήστης μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή στην εξέλιξη της εφαρμογής και να καθορίσει το τι θα δει ή θα ακούσει. Τα μουσεία τώρα, αποτελούν πηγές προβολής, αλλά και διαφύλαξης του παρελθόντος στο μέλλον. Πρόκειται για πηγές πληροφόρησης κυρίως ιστορικών πληροφοριών, που διαφυλλάσονται στο παρόν και συμβάλλουν στην εκπαίδευση και παιδεία των λαών. Ο τρόπος, όμως, προβολής του περιεχομένου τους είναι συγκεκριμένος και μονότονος, κατί που ίσως για πολλούς να είναι κουραστικό και βαρετό. Τα εκθέματα στα μουσεία έχουν πινακίδες, και σύντομα επεξηγηματικά κείμενα (λεζάντες) σχετικά με την ιστορία τους. Η παρουσίαση των μουσείων μέσω πολυμεσικών εφαρμογών ενδυναμώνεται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται πιο ευχάριστη. Τα μουσεία προβάλλονται μέσω των πολυμέσων με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάσσεται ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας και ο πολιτισμός. Τα στάδια παραγωγής μιας πολυμεσικής εφαρμογής είναι η Ανάλυση, Σχεδίαση, Ανάπτυξη, Έλεγχος και Διανομή. Στην εργασία αυτή χρησιμοποιήθηκαν όλα τα στάδια παραγωγής πολυμεσικών εφαρμογών και το αποτέλεσμα είναι αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, το CD-DVD. Για την πραγματοποίηση αυτής της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν μια σειρά από προγράμματα επεξεργασίας ήχου και εικόνας όπως το Photoshop. Το Premiere για την επεξεργασία βίντεο, ενώ η ολοκλήρωση της συγγραφής της εφαρμογής πραγματοποιήθηκε με το πρόγραμμα Macromedia Director.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοσμήματα
Μουσεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.