Ηθική, ανθρώπινα δικαιώματα και εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Ηθική, ανθρώπινα δικαιώματα και εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο

Χρηστάκη, Ακριβή

Το φαινόμενο της εγκληματικότητας καταπατά αξίες και δικαιώματα για τα οποία άνθρωποι του παρελθόντος αγωνίστηκαν και μόχθησαν πολύ προκειμένου να τα κατοχυρώσουν και να τα μεταβιβάσουν στις επόμενες γενιές. Για την προστασία αυτών δημιουργήθηκαν νόμοι, αλλά και τιμωρίες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εγκληματικό φαινόμενο σταμάτησε να ταλανίζει τις κοινωνίες. Η ιστορία μας διδάσκει πως το πρόβλημα της εγκληματικότητας είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε κοινωνίας. Με την αλλαγή των εποχών το πρόβλημα παρατηρείται να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Ιδιαίτερα η άνθιση της τεχνολογίας και κυρίως τα νέα μέσα συνέβαλλαν πολύ στο φαινόμενο αυτό δίνοντας του μια νέα μορφή, αυτή του κυβερνοεγκλήματος. Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για παραδοσιακό αλλά για διαδικτυακό έγκλημα. Αλλάζει ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος τέλεσης του εγκλήματος. Νέες μορφές εγκλήματος, νέοι τρόποι αντιμετώπισης, νέοι ερευνητές του προβλήματος και νέα μέτρα πρόληψης μπαίνουν στο προσκήνιο. Κακόβουλοι χρήστες του διαδικτύου δείχνουν μη τήρηση των κανόνων κυβερνοηθικής και δρουν με τρόπο άδικο και εγκληματικό, αφού βλέπουν τον κυβερνοχώρο ως ιδανικό και εύκολο μέσο προσέγγισης θυμάτων και πραγματοποίησης των παρανομιών τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηλεκτρονικό έγκλημα
Ανθρώπινα δικαιώματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.