Οι ορμόνες και η χρήση τους στην ζωική παραγωγή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Οι ορμόνες και η χρήση τους στην ζωική παραγωγή

Μπρέστα, Βανέσσα
Θερμασώνη, Βασιλική

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες, οι οποίες παράγονται στους ενδοκρινείς αδένες και μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος στους διάφορους ιστούς του σώματος, οι οποίοι αποτελούν τους στόχους της ενέργειας τους. Με την ευρεία έννοια, ορμόνες θεωρούνται και ουσίες όπως είναι η ισταμίνη, η σεροτονίνη, οι προσταγλανδίνες κ.λπ, οι οποίες παράγονται από εξειδικευμένα, αλλά διάσπαρτα κύτταρα, εφ' όσον αυτές ασκούν την ενέργεια τους σε ορισμένους στόχους που βρίσκονται μακριά από το σημείο της παραγωγής τους. Χημικώς οι ορμόνες μπορούν να καταταγούν σε δύο κατηγορίες: Τα στεροειδή, π.χ. οι ορμόνες από το φλοιό των επινεφριδίων και οι γονάδες. Τις πρωτεΐνες ή παράγωγα πρωτεϊνών. Οι ορμόνες από την υπόφυση, το πάγκρεας και τους παραθυρεοειδείς είναι πολυπεπτίδια. Από το θυρεοειδή και το μυελό των επινεφριδίων είναι παράγωγα της τυροσίνης (αμίνες). Η δράση των ορμονών στηρίζεται στις εξής γενικές αρχές: Ρυθμίζουν την ταχύτητα, δεν προκαλούν έναρξη στις βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Είναι δραστικές σε πολύ μικρές ποσότητες Δεν εκκρίνονται συνεχώς με τον ίδιο ρυθμό, αλλά ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του οργανισμού. Η ιδιότητα αυτή είναι ζωτική για να ικανοποιηθούν οι διαφορετικές ανάγκες στον οργανισμό κατά την ανάπτυξη, αναπαραγωγή, προσαρμογή κ.λπ.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Γενετική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.