Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδος με τη Σερβία και οι προοπτικές διμερούς εμπορίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδος με τη Σερβία και οι προοπτικές διμερούς εμπορίου

Μαυρόβαλη, Άννα
Αλεξανδροπούλου, Παναγιώτα Ι.

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας είχε επιφέρει μεγάλες αναταράξεις στις υποδομές (οικονομικές, τεχνικές, γραφειοκρατικές) του Σερβικού κράτους. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, έχει σημειωθεί πρόοδος σε διάφορους τομείς. Όσον αφορά την πολιτική και οικονομική απομόνωση των τελευταίων ετών τα πρώτα σημαντικά βήματα εξόδου της χώρας υπήρξαν η επανένταξή της στα Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.), η συμμετοχή της στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Πρωτοβουλία για την Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (S.E.C.I) Δημογραφικά, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία οι Σέρβοι αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού πληθυσμού. Από τις μειονότητες η πολυπληθέστερη είναι οι Αλβανοί με το ποσοστό τους να αγγίζει το 7% επί του πληθυσμού της χώρας. Ακολουθούν οι Ούγγροι με ένα ποσοστό της τάξεως του 4%, οι Κροάτες 1.1% και οι Ρομά (1.3%). Το υπόλοιπο % του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από διάφορες άλλες μειονότητες. Στο οικονομικό και εμπορικό πεδίο η Ελλάδα είχε στο παρελθόν και συνεχίζει να έχει αξιοσημείωτη παρουσία στη Σερβία, η οποία ενισχύεται συνεχώς με ταχείς ρυθμούς . Τον πρώτο ξένο επενδυτή στη Σερβία αποτελεί η χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Σερβικής Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων για τις άμεσες επενδύσεις, κατά το διάστημα 2001-2004 οι ελληνικές επενδύσεις καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση, με το ύψος του κεφαλαίου που επενδύθηκε να φτάνει τα 122,12 εκατ. δολ.

Thesis
NonPeerReviewed

Επενδύσεις, Ξένες
Βαλκανική Χερσόνησος - Οικονομικές συνθήκες
Διεθνές εμπόριο
Ελλάδα - Εξωτερικές οικονομικές σχέσεις - Βαλκανική Χερσόνησος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.