Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών δειγμάτων μελιού (μέλι ανθέων και μέλι μελιτώματος) που αγοράστηκαν από καταστήματα πώλησης τροφίμων. Παρουσιάζονται πληροφορίες για την παραγωγή μελιού στην Ελλάδα, τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων μελιού που παράγονται στην Ελλάδα, η διαδικασία τυποποίησης και η συντήρηση του μελιού.
Επίσης παρουσιάζεται η έρευνα που εκπονήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας (κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων). Έξι δείγματα μελιού εξετάστηκαν για την περιεκτικότητα σε υγρασία, την ενεργότητα νερού (aw), το χρώμα, την ελεύθερη οξύτητα, την περιεκτικότητα σε υδροξυ-μέθυλο-φουρφουράλη (HMF) και την παρουσία γλυκόζης. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν α) έναντι εκείνων που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και β) σε σχέση με τη συμμόρφωση τους ως προς την ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία μελιού.