Η βρουκέλλωση των βοοειδών και το εθνικό πρόγραμμα εκκρίζωσης της νόσου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η βρουκέλλωση των βοοειδών και το εθνικό πρόγραμμα εκκρίζωσης της νόσου

Σαμουρτανίδη, Χρυσή
Σταμπουλίδου, Μαρία

Η βρουκέλλωση είναι λοιμώδης μεταδοτική νόσος που προσβάλλει κυρίως τα βοοειδή, τα αιγοπρόβατα και τους χοίρους. Οφείλεται σε βακτήρια του γένους Brucella και χαρακτηρίζεται από αποβολή στα θηλυκά και κατά δεύτερο λόγο από προσβολή των γεννητικών αδένων στα άρρενα και στειρότητα στα δύο φύλλα. Η βρουκέλλωση προσβάλλει επίσης άλλα είδη και ακόμα μεταδίδεται στον άνθρωπο, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Από το 1977 εφαρμόζεται στη χώρα μας πρόγραμμα εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών.Το πρόγραμμα βασίζεται σε συγκεκριμένη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και περιλαμβάνει τον περιοδικό έλεγχο όλων των βοοειδών ηλικίας άνω των 12 μηνών, είτε με εξέταση αίματος, είτε με εξέταση δείγματος γάλακτος από το δοχείο συλλογής της εκτροφής. Τα ζώα που βρίσκονται θετικά οδηγούνται το συντομότερο δυνατό προς σφαγή και αποζημιώνονται από το Υπουργείο Αγροτικής και Τροφίμων. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι όλες οι εκτροφές βοοειδών στη χώρα να είναι επίσημα απαλλαγμένες από βρουκέλλωση.

Thesis
NonPeerReviewed

Βοοειδή
Λοιμώδη νοσήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.