Ζωοανθρωπονόσοι και δημόσια υγεία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ζωοανθρωπονόσοι και δημόσια υγεία

Καβατζίκης, Απόστολος

Πολλά από τα λοιμώδη και παρασιτικά νοσήματα των ζώων είναι δυνατόν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο. Αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ζωονόσων ή ζωοανθρωπονόσων. Σύμφωνα λοιπόν με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (1967), «ζωονόσοι» (zoonoses) είναι οι μικροβιακές λοιμώξεις και οι παρασιτώσεις, που κάτω από φυσικές συνθήκες μεταδίδονται μεταξύ σπονδυλωτών ζώων και ανθρώπων. Οι ζωονόσοι προκαλούνται από βακτήρια, ρικέτσιες, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα, έλμινθες και αρθρόποδα και ο αριθμός τους συνολικά υπερβαίνει τις 200. Η σημασία τους ποικίλλει, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλούν στον άνθρωπο, καθώς επίσης ανάλογα και με τη συχνότητά τους σε μια περιοχή. Ορισμένες από τις ζωονόσους είναι δυνατόν να μεταδοθούν με την ίδια συχνότητα σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, ενώ άλλες προσβάλλουν ιδιαίτερα άτομα, που λόγω του επαγγέλματος ή των ασχολιών τους έρχονται σε επαφή με τα μολυσμένα ζώα, τα προϊόντα τους ή τα αρθρόποδα-μεταδότες (επαγγελματικές νόσοι). Με τις ζωονόσους που μεταδίδονται στον άνθρωπο με τα τρόφιμα ασχολείται ειδικά η υγιεινή τροφίμων ζωικής προέλευσης.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες
Δημόσια υγεία
Λοιμώδη νοσήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.