Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μελιών ανθέων που πωλούνται σε καταστήματα τροφίμων στην πόλη της Φλώρινας. Παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των διαφόρων τύπων μελιού που παράγονται στην Ελλάδα καθώς και η ισχύουσα Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία μελιού.
Επίσης παρουσιάζεται η έρευνα που εκπονήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας (κατεύθυνση Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων). Έξι δείγματα ανθόμελου εξετάστηκαν για την περιεκτικότητα σε υγρασία και τέφρα, το χρώμα, το pH, τη συνολική οξύτητα (ελεύθερη οξύτητα και οξύτητα λακτόνης) και την ηλεκτρική αγωγιμότητά τους. Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν α)σε σχέση με εκείνα που αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία και β)σε σχέση με τη συμμόρφωση τους ως προς την ισχύουσα νομοθεσία.