Μελέτη της καλλιέργειας του ρυζιού στην Μακεδονία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Μελέτη της καλλιέργειας του ρυζιού στην Μακεδονία

Αστάκογλου, Άννα

Η προέλευση του ρυζιού τοποθετείται στην νήσο Ιάβα ή στην Καμπότζη. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διατροφής πριν από εννέα χιλιάδες χρόνια στην Ασία και πριν από 4.000 χρόνια στην Αφρική. Παρά το γεγονός ότι το ρύζι είναι γνωστό στους αρχαίους Έλληνες εν τούτοις δεν υπάρχουν μαρτυρίες ότι το φυτό αυτό καλλιεργήθηκε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη πριν από το 1300 μ.χ. Το πέρασμα της καλλιέργειας από την Ανατολή στην Δύση παραμένει μυστηριώδες. Είναι βέβαιο ότι γίνεται γνωστό από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όμως είναι πολύ πιθανόν το ρύζι να έχει περάσει στην Ευρώπη από την Αφρική και όχι από την Ασία. Σύμφωνα όμως με γραπτές μαρτυρίες το ρύζι έχει σπαρεί για πρώτη φορά στην περιοχή FERARA της Ιταλίας το 1475. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται στην περιοχή του Τορίνο από το 1300 σαν βότανο.Το ρύζι μπήκε στην Ευρώπη δια της Ελλάδος. Η Ευρώπη ανακαλύπτει το ρύζι συνέχεια της εκστρατείας του Μεγ. Αλέξανδρου. Εν τούτοις η διάδοση της ορυζοκαλλιέργειας έγινε πολλά χρόνια αργότερα από τους Πορτογάλους [VASCO DE GAMA]. Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού πρέπει να είχε αρχίσει τον 8ο αιώνα πολύ πριν τον 17ο αιώνα. Άγνωστο είναι αν το είχαν εισάγει από την Ιταλία οι Τούρκοι Πασάδες ή είχε καλλιεργηθεί κατά την περίοδο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το βέβαιο είναι ότι τον 17ο αιώνα χρησιμοποιείται ευρέως σαν μέσο διατροφής στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.

Thesis
NonPeerReviewed

Ρύζι
Αγροτική ανάπτυξη - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.