Τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα το δίκοκκο σιτάρι. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον οφείλεται στην τιμή του που είναι τριπλάσια από το σκληρό σιτάρι, στο ότι δεν χρειάζεται εισροές και λιπάσματα καθώς θεωρείται ανθεκτικό φυτό, ενώ προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη, με την καλλιέργειά του να είναι δυνατή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη και ορεινές περιοχές.
Το δίκοκκο σιτάρι είναι φυτό κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια καθώς το στέλεχος του φυτού το προστατεύει από έντομα και ασθένειες, καθιστώντας περιττή τη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ημι-άνυδρες συνθήκες. Αποτελεί άριστη εναλλακτική καλλιέργεια για αγρότες που αναζητούν επιλογές πέρα από τους σπόρους των παραδοσιακών καλλιεργειών. Προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις καθώς η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα έως και 250- 350 ευρώ το στρέμμα. Επιπλέον, το δίκοκκο σιτάρι διακρίνεται για τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγονται από αυτό.
Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα δίκοκκου σιταριού. Η καλλιέργεια δίκοκκου σιταριού συμβάλλει στην επέκταση της γεωργικής βιολογικής ποικιλότητας στην ύπαιθρο. Επιπλέον, οι παραγωγοί δίκοκκου σιταριού δεν παράγουν μόνο καλά και υγιή τοπικά τρόφιμα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής τους.
Σ > Σιτηρά
Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Σιτηρά
Σιτάρι - Ποικιλίες
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)