Η καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Η καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού στην Ελλάδα

Ζώρου, Αθηνά

Τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα το δίκοκκο σιτάρι. Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον οφείλεται στην τιμή του που είναι τριπλάσια από το σκληρό σιτάρι, στο ότι δεν χρειάζεται εισροές και λιπάσματα καθώς θεωρείται ανθεκτικό φυτό, ενώ προσαρμόζεται εύκολα σε άγονα εδάφη, με την καλλιέργειά του να είναι δυνατή ακόμη και σε πετρώδη εδάφη και ορεινές περιοχές. Το δίκοκκο σιτάρι είναι φυτό κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια καθώς το στέλεχος του φυτού το προστατεύει από έντομα και ασθένειες, καθιστώντας περιττή τη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων. Είναι ανθεκτικό στην υγρασία και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα σε ημι-άνυδρες συνθήκες. Αποτελεί άριστη εναλλακτική καλλιέργεια για αγρότες που αναζητούν επιλογές πέρα από τους σπόρους των παραδοσιακών καλλιεργειών. Προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις καθώς η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει ένα καθαρό εισόδημα έως και 250- 350 ευρώ το στρέμμα. Επιπλέον, το δίκοκκο σιτάρι διακρίνεται για τα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που παράγονται από αυτό. Σήμερα στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 30.000 στρέμματα δίκοκκου σιταριού. Η καλλιέργεια δίκοκκου σιταριού συμβάλλει στην επέκταση της γεωργικής βιολογικής ποικιλότητας στην ύπαιθρο. Επιπλέον, οι παραγωγοί δίκοκκου σιταριού δεν παράγουν μόνο καλά και υγιή τοπικά τρόφιμα, αλλά μπορούν να συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Σιτηρά
Σιτάρι - Ποικιλίες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.