Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Βιταμίνες των φυτών

Μάγκου, Χρυσούλα

Οι βιταμίνες αποτελούν οργανικές ενώσεις οι οποίες διαδραματίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο για έναν οργανισμό. Η λήψη τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διατροφής και θεωρείται αναγκαία συνθήκη για τη σωστή λειτουργία ενός οργανισμού. Εκτός όμως από τους ζωικούς οργανισμούς οι βιταμίνες είναι σε θέση να επηρεάσουν και τη λειτουργία των φυτικών οργανισμών. Οι βιταμίνες λοιπόν που βρίσκονται στα φυτά είναι διαχωρισμένες σε δύο ομάδες: τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K και τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες, οι οποίες περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C και την ομάδα των βιταμινών Β. Τα φυτά σε αντίθεση με τον ανθρώπινο οργανισμό έχουν την ικανότητα να συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών που απαιτείται για την ανάπτυξη τους. Μερικές από τις σημαντικότερες λειτουργίες τους αφορούν τη σωστή λειτουργία της φωτοσύνθεσης, αλλά και των διάφορων μεταβολικών διαδικασιών, τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, την απορρόφηση σιδήρου και ασβεστίου, τη διέγερση του αμυντικού τους συστήματος, την κίνηση του νερού στα κύτταρα αλλά και τη σωστή λειτουργία τους, την καλύτερη εκμετάλλευση σιδήρου και την αποτροπή οξειδωτικής βλάβης. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν τη σωστή ανάπτυξη των φυτών, ενώ συνεισφέρουν στη δημιουργία ποιοτικότερων φυτικών προϊόντων. Συμπερασματικά, αν και η σύνθεση βιταμινών στους φυτικούς οργανισμούς διαφέρει από αυτή των ζωικών, οι βιταμίνες διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό παράγοντα ανάπτυξής τους. Όμως, όλα τα φυτά δε συνθέτουν όλες τις βιταμίνες ή δεν τις συνθέτουν στις απαραίτητες ποσότητες, γι΄ αυτό και η χορήγηση συμπληρωμάτων θεωρείται πολλές φορές απαραίτητη.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά
Βιταμίνες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.