Στατιστική ανάλυση των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών πριν και μετά την οικονομική κρίση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Στατιστική ανάλυση των ελληνικών εισαγωγών και εξαγωγών πριν και μετά την οικονομική κρίση

Σεμερτζίδου, Χριστίνα-Άννα

Από τον Αύγουστο του 2007, η οικονομία παγκοσμίως υφίσταται τη δίνη μίας μεγάλης χρηματοοικονομικής κρίσης η οποία ξεκίνησε από τη κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου των Η.Π.Α. και της αγοράς τιτλοποιηθέντων δανείων, δηλαδή ομολόγων τα οποία ήταν καλυμμένα με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Η κρίση αυτή επεκτάθηκε εν συνεχεία στις αγορές ομολόγων και στις διατραπεζικές αγορές και εξελίχθηκε τελικά σε βαθιά κρίση εμπιστοσύνης έναντι του χρηματοοικονομικού συστήματος των Η.Π.Α. και σε ουσιώδη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος. Το χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η έντονη και συνεχής επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, που δεν αφήνει ανεπηρέαστη φυσικά ούτε την ελληνική οικονομία. Οι ρυθμοί οικονομικής ανόδου επιβραδύνονται, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός και στις χρηματοπιστωτικές αγορές εκδηλώνονται εξαιρετικά έντονες πιέσεις. Η επιδείνωση των μακροοικονομικών επιδόσεων και προοπτικών σε διεθνές επίπεδο προκλήθηκε από τη συνεπίδραση δύο ισχυρών παραγόντων – της χρηματοπιστωτικής αναταραχής και της μεγάλης ανόδου της τιμής του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών. Η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή εξακολουθεί να υπάρχει και σε συνδυασμό με το ασταθές πολιτικό τοπίο διεθνώς είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να εκτιμηθεί πότε θα επανέλθει η σταθερότητα.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνές εμπόριο
Εξαγωγές - Ελλάδα
Οικονομικές κρίσεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016-04


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.