Υγιεινή και ποιότητα πρόβειου γάλακτος - προϊόντα πρόβειου γάλακτος

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2009 (EN)
Υγιεινή και ποιότητα πρόβειου γάλακτος - προϊόντα πρόβειου γάλακτος

Δημητριάδου, Χριστίνα

Ο άνθρωπος, από τα πρώτα στάδια του πολιτισμού του, χρησιμοποίησε για τις διατροφικές του ανάγκες το γάλα διαφόρων κατοικίδιων ζώων. Τα πιο συνηθισμένα από αυτά ήταν η αγελάδα, το πρόβατο, και η κατσίκα. Το πρόβειο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Γνωστά είναι άλλωστε τα τυριά που παράγονται από πρόβειο γάλα, το γιαούρτι και το παγωτό. Το πρόβειο γάλα είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και πλούσιο σε βιταμίνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Το γάλα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό συστατικών από τα οποία μερικά υπάρχουν σε σημαντική ποσότητα και χαρακτηρίζονται σαν κύρια συστατικά του γάλακτος, ενώ άλλα τα οποία είναι και περισσότερα σε αριθμό τα συναντάμε σε μικρότερες ποσότητες, ονομάζονται δευτερεύοντα. Η υγιεινή κατάσταση του νωπού γάλακτος αποτελεί την κυριότερη παράμετρο της ποιότητας του και καθορίζεται κυρίως από τη μικροβιολογική του κατάσταση, καθώς και από την παρουσία σε αυτό ουσιών οι οποίες είναι επιβλαβείς για την υγεία του ανθρώπου. Επίσης επηρεάζεται και από τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις σταβλικές εγκαταστάσεις, την υγεία του ζώου, την υγιεινή αμέλξεως, την υγιεινή προσωπικού καθώς και την υγιεινή του νερού.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοπαραγωγή
Πρότυπα διαχείρισης ποιότητας
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)