Η εικόνα της Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας στον ελληνικό τύπο του μεσοπολέμου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Η εικόνα της Καστοριάς και γενικότερα της Δυτικής Μακεδονίας στον ελληνικό τύπο του μεσοπολέμου

Βουρνούκας, Δημήτριος

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, στην Ελλάδα συντελέσθηκαν πληθυσμιακές ανακατατάξεις, εκλογικές αναμετρήσεις, πολιτικές έριδες, οικονομικά προβλήματα από τους μακροχρόνιους πολέμους και η διχοτόμηση της δραχμής, ως φυσικό επακόλουθο, από το οικονομικό κραχ, το 1929, στην Αμερική. Τα προβλήματα διογκώθηκαν με τους περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο πρόσφυγες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, μετά τη Συνθήκη του Νεϊγύ το 1919 και της Λωζάνης το 1923, που αφορούσε την ελληνοβουλγαρική και ελληνοτουρική ανταλλαγή, αλλά και από τις επιδιώξεις της Γιουγκοσλαβίας να διεισδύσει στον σλαβόφωνο πληθυσμό. Η αγροτική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα αγγειοβελτιωτικά έργα, οι προσφυγικοί οικισμοί και τα λαϊκά νοσοκομεία ήταν από τα πρώτα έργα που δραστηριοποιήθηκε το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση τους. Επίσης οι μεταναστεύσεις λαών και γλωσσών σφράγισαν ανεξίτηλα ιδίως την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, όπου Έλληνες, Βαλαάδες (ελληνόφωνοι Μουσουλμάνοι), Τούρκοι, Σλαβομακεδόνες, Βλάχοι, Αρβανίτες, Εβραίοι και Γύφτοι συμβιούσαν στον ίδιο τόπο. Όμως από την ανάλυση της εκλογικής συμπεριφοράς των ντόπιων κατοίκων της Καστοριάς, προκύπτει ότι η πολιτική συμπεριφορά των σλαβόφωνων δεν διαφοροποιείται από αυτή των ελληνόφωνων κατοίκων και ότι στήριζαν κόμματα που πίστευαν ότι θα τους εξυπηρετήσουν καλύτερα στα άμεσα υλικά τους συμφέροντα, τα οποία σαφώς σχετίζονταν με την ανακατανομή της γης. Προς το τέλος του Μεσοπολέμου, τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου επηρέασαν μία μεγάλη μερίδα του λαού που πίστεψαν ότι ένα αυταρχικό καθεστώς θα τα λύσει. Η περίοδος του Μεσοπολέμου τελειώνει με τη δικτατορία του Μεταξά.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Πολιτικές απόψεις
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.