Η διμερής πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Η διμερής πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Αζερμπαϊτζάν

Εγιούπ, Μετζήτ

Η παρούσα εργασία ασχολείται με την ανάλυση του εξωτερικού εμπορίου και τις διμερείς σχέσεις αλλά και τη γενικότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν, μια μικρή χώρα στην περιοχή του Καυκάσου. Το εξωτερικό εμπόριο του Αζερμπαϊτζάν και οι εμπορικές συναλλαγές με τα διάφορα κράτη παρουσιάζουν μια θεαματική ανάπτυξη, η οποία απεικονίζεται με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία που συντάσσουν τακτικά φορείς όπως είναι η Στατιστική Υπηρεσία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η Eurostat. Το έτος 2007 θεωρείται αρκετά προσοδοφόρο για την Αζέρικη οικονομία,διότι τόσο οι συνολικές εισαγωγές αγαθών όσο και των εγχώριων εξαγωγών παρουσίασαν αύξηση κατά 41,7% πιθανότατα η μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλο έθνος σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν κοινά σύνορα, αλλά τα τελευταία χρόνια όλα μαρτυρούν το αυξανόμενο αμοιβαίο ενδιαφέρον των πολιτών των δύο χωρών μας για συνεργασία. Οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται, και καλλιεργούνται στα πλαίσια ενός ευρύτερου ενιαίου οικονομεταφοράς πετρελαίου, ο οποίος θα διοχετεύει το "μαύρο χρυσό" από την Κασπία στη Μεσόγειο Θάλασσα και θα διέρχεται και από την Ελλάδα Έχουν πυκνώσει οι επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών, του υψηλής στάθμης ανθρώπινου δυναμικού που περιλαμβάνει τους φοιτητές, επιστήμονες και ανθρώπους του πολιτισμού και γενικά η χώρα μας αντιμετωπίζεται ως μια γειτονική και φιλική χώρα. Ακόμα και οι σχέσεις συνεργασίας έχουν ενισχυθεί πολύ και επιδίωξή τους είναι αυτές οι σχέσεις να χρησιμοποιηθούν ως αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας, αν και ακόμα δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό για τη χώρα μας αποτέλεσμα. Πολιτικές και οικονομικές σχέσεις αναπτύσσονται, επενδυτικά σχέδια εξετάζονται. Κάθε χρόνο καταβάλλονται προσπάθειες και μέτρα με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, του εμπορικού ισοζυγίου αλλά και την αύξηση των εξαγωγών των δύο χωρών.

Thesis
NonPeerReviewed

Εμπορικές σχέσεις
Διεθνές εμπόριο
Εξαγωγές - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.