Η επαγγελματική ενασχόληση με την εριουργία στην περιοχή του Δήμου Ορεστίδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Η επαγγελματική ενασχόληση με την εριουργία στην περιοχή του Δήμου Ορεστίδας

Μπεχλιούλη, Αιμιλία

Η εριουργία αποτελεί μια από τις αρχαιότερες ασχολίες των κατοίκων της χώρας. Συνιστά την κατεργασία του μαλλιού για την παραγωγή προϊόντων που αρχικά προορίζονταν για αυτοκατανάλωση, αργότερα όμως διατέθηκαν και σε εμπορικές δραστηριότητες Βασικό ρόλο στην εριουργία κατείχε η γυναίκα, καθώς ήταν εκείνη που ασχολούνταν με οτιδήποτε σχετιζόταν με τον οίκο. Σκοπό της εργασίας αποτελεί η ανάλυση του κλάδου της εριουργίας (ορισμός, πρώτες ύλες, μέσα παραγωγής), η παρουσίαση της στον Ελλαδικό χώρο ανά τα χρόνια, και η σταδιακή επικέντρωση στο Δήμο Ορεστίδας, όπου μελετάται εκτενώς η παρουσία της εριουργίας. Η τέχνη της εριουργίας άνθισε ιδιαίτερα από τα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας κι ευδοκίμησε σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο. Σε αυτή την ανάπτυξη της τέχνης σπουδαία ήταν η επίδραση βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας και κυρίως στην Καστοριά, την Πίνδο, την Λάρισα και αλλού. Πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο Ορεστίδας του Νομού Καστοριάς η τέχνη της εριουργίας αποτελεί βασικό οικονομικό- πολιτιστικό- κοινωνικό κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Σήμερα, η τέχνη αυτή έχει σχεδόν ξεχαστεί αφού όλα τα προϊόντα του μαλλιού αποτελούν βιομηχανοποιημένα παράγωγα, ενώ οι νεώτεροι αγνοούν την παραδοσιακή αυτή τέχνη.

Thesis
NonPeerReviewed

Πολιτιστική κληρονομιά
Κλωστοϋφαντουργία
Πολιτισμός - Κοινωνικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016-03


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.