Εξωτερικό χρέος και οικονομική ανάπτυξη: η περίπτωση της Αργεντινής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Εξωτερικό χρέος και οικονομική ανάπτυξη: η περίπτωση της Αργεντινής

Ξανθόπουλος, Νικόλαος

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι πέρα από τις αναφορές στη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που συνέβη στην Αργεντινή στα τέλη της δεκαετίας του '90 αρχές 2000, τα αίτια που την οδήγησαν σε αδιέξοδο και η σχέση τους με το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό παρελθόν της χώρας. Η σχέση της Αργεντινής με το Δ.Ν.Τ και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, η εισχώρηση της στο νέο φιλελευθεροποιημένο σύστημα της ελεύθερης αγοράς, η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων, η δολαροποίηση του εθνικού νομίσματος και ο διεφθαρμένος πολιτικός μηχανισμός, είναι μονό μερικά από τα σημεία που επηρέασαν την πορεία της χώρας και συνετέλεσαν στη δημιουργία ενός υπέρογκου εξωτερικού χρέους. Στη συνέχεια δίνεται αρκετή σημασία στο αντίκτυπο τη κρίσης, στην κοινωνία αλλά στο οικονομικό και πολιτικό χώρο. Οι αναφορές εστιάζονται στα προβλήματα της ανεργίας, της παραγωγικότητας, της φτώχειας, των συγκρούσεων μεταξύ λαού και κράτους και της παρερμηνείας της εφαρμογής του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο τέλος της μελέτης υπάρχουν διάφορες προτάσεις για τη θεραπεία των προβλημάτων της Αργεντινής από τον πανεπιστημιακό και πολιτικό χώρο ενώ γίνεται σημαντική αναφορά και στις πρακτικές εφαρμογές που πρότειναν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι των μεγαλύτερων εργοστασίων της χώρας και ο απλός λαός. Η εργασία προσπαθεί να δώσει μια σαφή εικόνα αιτιών-αποτελεσμάτων όταν εφαρμόζονται συγκεκριμένες οικονομικές τακτικές σε ακατάλληλο χρονικό σημείο. Τα τελικά συμπεράσματα δεν αφορούν μονάχα την Αργεντινή αλλά κάθε χώρα που αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις. Δεν αφήνει αδιάφορο όμως ούτε τον υποτιθέμενο αναπτυγμένο δυτικό κόσμο κυρίως γιατί στην παγκόσμια αλυσίδα των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων είναι όλοι συμμέτοχοι και εξαρτημένοι ο ένας από τον άλλο.

Thesis
NonPeerReviewed

Χρεοκοπία
Οικονομικές κρίσεις
Οικονομική ανάπτυξη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005-04


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.