Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της εφαρμογής του συστήματος HACCP στη βιομηχανική παραγωγή παγωτού. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μεγάλη εταιρεία παραγωγής και διακίνησης παγωτών που έχει έδρα την Αθήνα. Αρχικά παραθέτονται οι λόγοι αναγκαιότητας του συστήματος HACCP και γενικά στοιχεία που αφορούν στο HACCP. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην κατανάλωση και παραγωγή παγωτού ανά τους αιώνες. Παρουσιάζονται τα στάδια παραγωγής του, στοιχεία για την μικροβιολογία του παγωτού καθώς και μέθοδοι οργανοληπτικών και μικροβιολογικών αναλύσεων του τελικού προϊόντος. Ακολουθεί εκτενής ανάλυση στα στάδια ανάπτυξης του συστήματος HACCP. Τέλος συμπεραίνεται η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της εφαρμογής του συστήματος HACCP, όχι μόνο στην παραγωγή παγωτού αλλά και σε όλο το εύρος λοιπόν παραγόμενων τροφίμων
Β > Βιομηχανία και εμπόριο τροφίμων - Ποιοτικός έλεγχος