Σκοπός της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής εργασίας είναι να γίνει έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών δειγμάτων ελαιόλαδου που παράγονται στην περιοχή της Χαλκιδικής. Ελέγχθηκαν η οξύτητα, τα υπεροξείδια και οι σταθερές Κ232 και Κ270 των δειγμάτων.
Αρχικά δίνεται μια περιγραφή των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του ελαιόλαδου, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά του κλάδου της ελαιουργίας στην περιοχή μελέτης, ενώ τέλος γίνεται και μια γενική παρουσίαση του ποιοτικού ελέγχου στα τρόφιμα.
Επιπλέον, γίνεται παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών κάθε κατηγορίας ελαιόλαδου, και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του προσδιορισμού της Οξύτητας, των υπεροξειδίων και των συντελεστών απορρόφησης Κ232 και Κ270, των 11 δειγμάτων για το 2013 και των 6 για το 2014