Αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Αγελάδες στη γαλακτοπαραγωγή

Γαρεφαλάκη, Αφροδίτη
Κουτρογιάννη, Κερασίνα

Στη χώρα μας η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο της οικογενειακής και επιχειρηματικής κτηνοτροφίας. Οι αγελαδοτροφικές εκμεταλλεύσεις που προσφέρουν την εθνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, οφείλουν να αναπροσαρμόσουν τις εκτροφές τους ώστε να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος. Σήμερα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής μπορούν να παράγουν τεράστιες ποσότητες γάλακτος. Κατά μέσο όρο, μια αγελάδα σε μια αγέλη γαλακτοπαραγωγής παράγει 28-30 μπουκάλια γάλακτος τη μέρα. Για να παράγουν τόσο πολύ γάλα, οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής χρειάζονται διατροφή πλούσια σε ενέργεια και πολύ νερό. Η αύξηση της ζήτησης γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, το οικονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παραγωγή γάλακτος σε διάφορες χώρες, η αύξηση του αριθμού των αγελάδων κατά εκτροφή και η έλλειψη εργατικών χεριών στην κτηνοτροφία οδήγησαν στην αναζήτηση μηχανικών μέσων για το άρμεγμα των ζώων. Το γάλα, εδώ και δεκαετίες δεν προσφέρεται μόνο στην κλασική του μορφή, αλλά και σε διάφορες άλλες, είτε με τη προσθήκη σοκολάτας, είτε με την επεξεργασία αφαίρεσης της λακτόζης ή αφαίρεσης λιπαρών στοιχείων. Επίσης δυναμική εισαγωγή στην ελληνική αγορά έχουν κάνει και τα γάλατα βιολογικής προέλευσης, τα οποία στα πλαίσια της αλλαγής του τρόπου διατροφής, με στόχο την καλύτερη υγεία, χαίρουν άριστης αποδοχής από μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι εταιρείες παραγωγής γάλακτος να ασχολούνται και με αυτό τον τύπο γάλακτος. Λόγω της ευπάθειας που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο προϊόν απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή και τους παραγωγούς και τους διανομείς και φυσικά τους καταναλωτές.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοπαραγωγή
Αγελάδες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.