Η αντιοξειδωτική διατροφική αξία της τομάτας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η αντιοξειδωτική διατροφική αξία της τομάτας

Καλυβά, Αικατερίνη

ο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αντιοξειδωτική διατροφική αξία της τομάτας. Στο περιεχόμενο αυτής αναφέρεται στην ιστορική αναδρομή της τομάτας καθώς και στην ποιοτική και γευστική αναγνωρισιμότητά της, στην παραγωγή της και στα είδη της. Έπειτα ασχολήθηκα με την διατροφική της αξία επεξηγώντας το ρόλο κάθε συστατικού της. Τέλος, αποδίδεται η πραγματικά ωφέλιμη αντιοξειδωτική αξία της τομάτας και τις αντικαρκινικές ιδιότητες στον οργανισμό μας. Η τομάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και εκτενέστατα καταναλώσιμες σοδειές παγκοσμίως. Αυτό το λαχανικό δεν αποτελεί σημαντικό συστατικό μόνο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής αλλά κι άλλων διατροφών. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κατανάλωση τομάτας μειώνει την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ευεργετικές επιδράσεις από την κατανάλωση της τομάτας γενικά αποδίδονται στα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, αρτηριοσκλήρυνσης και σχηματισμού καταρράκτη. Δύο βασικά καροτενοειδή υπάρχουν στην τομάτα: α) το λυκοπένιο, που είναι το κύριο καροτενοειδές συστατικό, και το οποίο δίνει το κόκκινο χρώμα στην τομάτα και β) η β-καροτίνη, η οποία καλύπτει το 7 με 10% της συνολικής καροτενοειδούς σύστασης. Έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η καροτίνη-β έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της δράσης της προβιταμίνης Α που περιέχει.

Thesis
NonPeerReviewed

Τομάτες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.