ο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αντιοξειδωτική
διατροφική αξία της τομάτας. Στο περιεχόμενο αυτής αναφέρεται στην
ιστορική αναδρομή της τομάτας καθώς και στην ποιοτική και γευστική
αναγνωρισιμότητά της, στην παραγωγή της και στα είδη της. Έπειτα
ασχολήθηκα με την διατροφική της αξία επεξηγώντας το ρόλο κάθε
συστατικού της. Τέλος, αποδίδεται η πραγματικά ωφέλιμη
αντιοξειδωτική αξία της τομάτας και τις αντικαρκινικές ιδιότητες στον
οργανισμό μας. Η τομάτα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και εκτενέστατα καταναλώσιμες σοδειές παγκοσμίως. Αυτό το λαχανικό δεν αποτελεί σημαντικό συστατικό μόνο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής αλλά κι άλλων διατροφών. Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική κατανάλωση τομάτας μειώνει την εμφάνιση χρόνιων εκφυλιστικών παθήσεων όπως είναι κάποιες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ευεργετικές επιδράσεις από την κατανάλωση της τομάτας γενικά αποδίδονται στα καροτενοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, αρτηριοσκλήρυνσης και σχηματισμού καταρράκτη. Δύο βασικά καροτενοειδή υπάρχουν στην τομάτα: α) το λυκοπένιο, που είναι το κύριο καροτενοειδές συστατικό, και το οποίο δίνει το κόκκινο χρώμα στην τομάτα και β) η β-καροτίνη, η οποία καλύπτει το 7 με 10% της συνολικής καροτενοειδούς σύστασης. Έχει βρεθεί ότι το λυκοπένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η καροτίνη-β έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξαιτίας της δράσης της προβιταμίνης Α που περιέχει.