Η εγκατάσταση του συστήματος ISO 22000 στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων : η περίπτωση των νωπών φρούτων και λαχανικών: η συμβολή της εφαρμογής του συστήματος στην αύξηση των εξαγωγών

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την καρτέλα τεκμηρίου
μέσα από τον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα *
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2007 (EL)
Η εγκατάσταση του συστήματος ISO 22000 στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων : η περίπτωση των νωπών φρούτων και λαχανικών: η συμβολή της εφαρμογής του συστήματος στην αύξηση των εξαγωγών

Καραγιάννη, Μαρία-Παρασκευή
Κομνηνού, Μαρία

Το ΙSΟ 22000 είναι ένα διεθνές πρότυπο διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, αναγνωρισμένο από τη Ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποδεκτό από τη παγκόσμια αγορά τροφίμων. Μία επιχείρηση η οποία ασχολείται με το εμπόριο και τη τυποποίηση νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα και εξάγει τα προϊόντα της και στο εξωτερικό, με τα σημερινά δεδομένα, πρέπει να κινείται με τις προδιαγραφές ποιότητας και τους κανόνες εμπορίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νωπά φρούτα και λαχανικά και πάνω σε αυτά πρέπει να προσαρμοστεί το πρότυπο ISO 22000. Στο κεφάλαιο 1 θα αναλύσουμε γενικά για το πρότυπο ΙSΟ 22000, το σκοπό του προτύπου και τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Ακόμα θα δούμε για ένα άλλο πρότυπο διασφάλισης ποιότητας στο HACCP, το οποίο ασχολείται και αυτό με την ασφάλεια τροφίμων, θα δούμε σε ποιες αρχές βασίζεται και ποια οφέλη προκύπτουν από την εφαρμογή του. Στο κεφάλαιο 2 θα εξετάσουμε ποια είδη ποιοτικών ελέγχων εφαρμόζονται στα νωπά φρούτα και λαχανικά ώστε να καταστούν εξαγώγιμα. Ποιες προδιαγραφές πρέπει να τηρούνται όταν γίνονται οι ποιοτικοί έλεγχοι στα νωπά φρούτα και λαχανικά. Θα δούμε ποιες προδιαγραφές πρέπει να τηρούν κάποια φρούτα και λαχανικά όπως το μαρούλι, η τομάτα, το καρότο, η φράουλα, το καρπούζι, το μήλο κ.λ.π. ώστε να γίνονται αποδεκτά στη διεθνή αγορά. Στο κεφάλαιο 3 θα δούμε πως συμβάλει η εφαρμογή του προτύπου στην αύξηση των εξαγωγών στα νωπά φρούτα και λαχανικά, θα δούμε σε ποιες χώρες εξάγουμε τα προϊόντα μας, ποιες χώρες ανταγωνιζόμαστε και τι οφέλη προκύπτουν για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με την εφαρμογή του προτύπου.

Thesis
NonPeerReviewed

Εξαγωγές - Ελλάδα
Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Διατροφή - Ποιότητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007-05


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.