Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια.

Κεχαγιά, Γεωργία

Η διεθνοποίηση σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων άρχισε, ουσιαστικά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν άνοιξαν οι αγορές των πρώην ανατολικών χωρών. Στη ΝΑ Ευρώπη έχουν ήδη αναπτυχθεί περίπου 3,5 χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και 1000 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 12 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και έχοντας δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε επενδυτικό κεφάλαιο στην Αλβανία, την ΠΓΜΔ, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ξένων άμεσων επενδύσεων στη Βουλγαρία, στην τρίτη θέση στη Ρουμανία και παρουσιάζει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα στην αγορά της Τουρκίας. Η επέκταση των επιχειρήσεων στις νέες αυτές αγορές συντελεί στην βελτίωση της θέσης τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά, στην απόκτηση εμπειριών και τεχνογνωσίας, αλλά και ισχυροποίηση γενικότερα της Ελλάδας, που αξιολογείται πλέον σαν υπολογίσιμη οικονομική δύναμη στο χώρο της Βαλκανικής. Στην Αλβανία το σύνολο του ελληνικού επενδεδυμένου κεφαλαίου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και στη χώρα δραστηριοποιούνται 250 ελληνικές ή ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις. Στη Σερβία δραστηριοποιούνται 120 ελληνικές και 150 ελληνο-σερβικές εταιρίες και το επενδεδυμένο κεφάλαιο ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ στην ΠΓΔΜ δραστηριοποιούνται 270 ελληνικές επιχειρήσεις με επενδεδυμένο κεφάλαιο περίπου 1 δισ. ευρώ. Οι επενδύσεις στην Βουλγαρία διαμορφώθηκαν σε 207 εκατ. δολάρια. Γίνεται αντιληπτό ότι για την επέκταση του Ε.Κ., η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στην γενικότερη οικοδόμηση, πολιτική και οικονομική, των Βαλκανικών χωρών μέσω του ΕΣΟΑΒ, χρηματοδοτούνται έργα, επενδύσεις, δράσεις, μελέτες και δραστηριότητες.

Thesis
NonPeerReviewed

Βαλκανική Χερσόνησος - Οικονομικές συνθήκες
Εξαγωγές - Ελλάδα
Ελλάδα - Εξωτερικές οικονομικές σχέσεις - Βαλκανική Χερσόνησος
Εξαγωγικές επιχειρήσεις - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010-04


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.