Σαλμονέλα, βρουκέλλα σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους και πτηνά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Σαλμονέλα, βρουκέλλα σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοίρους και πτηνά

Ηλιάκη, Γεωργία

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτηρίδιο με παγκόσμια εξάπλωση που διαβιεί στο έντερο θερμόαιμων και ψυχρόαιμων ζώων και που έχει αναγνωρισθεί ως ένας σημαντικός ζωονοσογόνος παράγοντας (παράγοντας δηλαδή που προκαλεί νόσο που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο) με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στα ζώα και στους ανθρώπους. Πυρετός της Μελίτης (Μάλτας), λοιμώδης ασθένεια που εμφανίζεται στους ανθρώπους και στα ζώα και οφείλεται στη βρουκέλλα τη μελίτειο (της Μάλτας). Η βρουκέλλα η μελίτειος έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα στις αγελάδες, στα άλογα, στα χοιρινά, στο σκύλο και στα αιγοπρόβατα και προκαλεί το μελιταίο πυρετό που στα πρόβατα και στις κατσίκες εμφανίζει συνήθως αποβολή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου μήνα. Πρόκειται για ανθρωποζωονόσο που εμφανίζεται κυρίως σε αιγοπρόβατα και βοοειδή, ενώ έχουν περιγραφεί σπανιότερες μορφές της σε χοίρους (Brucella suis), σε σκύλους (Brucella canis) και σε δελφίνια (Brucella Maris). Ο άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί εκδηλώνοντας συμπτώματα (κλινική μορφή) ή ακόμη και χωρίς εμφάνιση κλινικής εικόνας (υποκλινική μορφή). Η τελευταία αφορά αυτούς που έρχονται σχεδόν καθημερινά σε επαφή με μολυσμένα ζώα όπως είναι οι κτηνοτρόφοι και οι κτηνίατροι. Η προσβολή των βοοειδών (αγελάδων), οφείλεται στον μικροοργανισμό Brucella Abortus και προκαλεί αποβολές εμβρύων των αγελάδων που κυοφορούν, στείρωση αυτών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο καθώς και άλλα ουροποιογεννητικά προβλήματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες
Λοιμώδη νοσήματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.