Η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προγράμματα βοήθειας για τις χώρες της Μεσογείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Η οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προγράμματα βοήθειας για τις χώρες της Μεσογείου

Σιούρας, Κωνσταντίνος

Η Μεσόγειος υπήρξε ανέκαθεν σταυροδρόμι συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, εμπορευματικών συναλλαγών αλλά και χώρος βίαιων αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, προσέλκυσε το έντονο ενδιαφέρον της Ε.Ε, η οποία από πολύ νωρίς αντιλήφθηκε ότι η ευημερία, η ανάπτυξη και η σταθερότητα στην Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τον περίγυρό της. Γι αυτό, η τύχη των χωρών της Μεσογείου υπήρξε πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της. Η Διαδικασία της Βαρκελώνης ή η Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση (1995) αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας, σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα κλίμα συνεργασίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Στη Διαδικασία της Βαρκελώνης, για πρώτη φορά, καταγράφεται επίσημα η βούληση της Ένωσης να αναπτύξει μία εταιρική σχέση με τα κράτη της Μεσογείου, θέτοντας οριστικό τέλος στις διμερείς σχέσεις του παρελθόντος. Ιδιαίτερα μετά τις κοσμοϊστορικές ανακατατάξεις που ακολούθησαν το τέλος του ψυχρού πολέμου οι σχέσεις αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μεσογειακών χωρών έγιναν εντονότερες. Σήμερα, οι Μεσογειακές χώρες (όσες τουλάχιστον δεν είναι μέλη της Ε.Ε), αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ένωσης, μετά τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η συνεχώς διογκούμενη ενεργειακή εξάρτηση της Κοινότητας από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τους προσδίδει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Thesis
NonPeerReviewed

Μεσόγειος, Περιοχή της
Ευρωπαϊκή οικονομία
Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτική και διακυβέρνηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017-04


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.