Καλλιέργεια της ποικιλίας ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Καλλιέργεια της ποικιλίας ξινόμαυρο στην περιοχή της Νάουσας

Κοτζαγιώργη, Μαρία

Το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία προικίζει το κρασί με ιδιαίτερη στυφότητα και οξύτητα, χαρακτηριστικά που το διαχωρίζουν από τα υπόλοιπα ελληνικά κρασιά. Ποικιλία εύρωστη και αρκετά παραγωγική μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων. Οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου στη Νάουσα σήμερα καλύπτουν 6.810 στρέμματα. Αναφορικά με την παρούσα εργασία, στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας Ξινόμαυρο και οι οίνοι που παράγονται από αυτή. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Νάουσας, η διαδικασία εγκατάστασης των αμπελώνων και το σύστημα διαμόρφωσης τους, ενώ παράλληλα αναλύονται και οι καλλιεργητικές φροντίδες που συμβάλλουν στην παραγωγικότητα του Ξινόμαυρου όπως: το κλάδεμα, η λίπανση, η άρδευση και η φυτοπροστασία. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον έλεγχο της πορεία ωρίμανσης, πιο συγκεκριμένα στην παρακολούθηση των μεταβολών του χρώματος των ραγών, την εξέλιξη του βάρους αυτών, την διακύμανση της περιεκτικότητας των κυριότερων συστατικών του σταφυλοχυμού και την ποιοτική κατάσταση των σταφυλιών, που θα οδηγήσει στη συγκομιδή.

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Σταφύλια
Αμπελοκαλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.