Οικονομοτεχνική μελέτη γεωθερμίας στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Οικονομοτεχνική μελέτη γεωθερμίας στην Ελλάδα

Αγραφιώτης, Εμμανουήλ Α.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ενεργειακή στροφή παγκοσμίως στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Οι λόγοι είναι κυρίως περιβαλλοντικοί και έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά θέματα βιωσιμότητας του ίδιου του πλανήτη, καθώς επίσης και με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η λόγοι αυτοί έχουν οδηγήσει σε μία μεταστροφή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας σε πιο ήπιες μορφές ενέργεια που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον. Οι οικολογικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη από την βιομηχανική επανάσταση και έπειτα γίνονται όλο και χειρότερες, ενώ όλο και συχνότερα κάνουν την εμφάνιση τους μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που οφείλονται στην ρυπογόνα ενεργειακή πολιτική του παρελθόντος. Η κάλυψη των καθημερινών ενεργειακών αναγκών προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά, από συμβατικές πηγές ενέργειας, δηλαδή το πετρέλαιο, τη βενζίνη και τον άνθρακα. Ο ηλεκτρισμός που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τις πηγές αυτές, οι οποίες, παρόλη τη σπουδαία συνεισφορά τους, ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και εξαντλούνται με γοργούς ρυθμούς. Αντιθέτως, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αναπληρώνονται μέσω των φυσικών κύκλων και θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες. Ο ήλιος,• ο άνεμος, η γεωθερμία, οι οργανικές ύλες, όπως το ξύλο και ακόμη τα απορρίμματα οικιακής και γεωργικής προέλευσης, είναι πηγές ενέργειας, που η προσφορά τους δεν εξαντλείται ποτέ. Εξάλλου, η αξιοποίησή τους για την παραγωγή ενέργειας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών μας αναγκών, συνεισφέροντας στη μείωση της εξάρτησης από συμβατικά καύσιμα, στην ελάττωση του φαινόμενου του Θερμοκηπίου, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη των αποκεντρωμένων περιοχών.

Thesis
NonPeerReviewed

Γεωθερμική ενέργεια
Οικονομοτεχνικές μελέτες
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.