Ανάπτυξη και παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Ανάπτυξη και παραγωγή μιας ταινίας μικρού μήκους

Ρουμπάς, Γεώργιος

Η συγκεκριμένη εργασία αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός μουσικο-εξερευνητικού ντοκυμαντέρ μικρού μήκους σχετικά με το νησί της Κέρκυρας με τίτλο «Beautiful Corfu». Το ντοκυμαντέρ συγκαταλέγεται στο είδος ταινιών POV Shot (point of view shot), το οποίο στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «τεχνική πρώτου προσώπου». Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου είδους είναι ο τρόπος λήψης των πλάνων, η οποία λήψη γίνεται με ειδική κάμερα για την συγκεκριμένη τεχνική ονόματι «Go Pro Hero Camera». Σε αυτού του είδους ντοκυμαντέρ, τα πάντα προβάλλονται από την οπτική γωνία του πρωταγωνιστή-σκηνοθέτη, ο οποίος παρουσιάζει ότι βλέπει μέσα από τα μάτια του, θέλοντας έτσι να περάσει στους θεατές την ψευδαίσθηση ότι τη βιώνουν οι ίδιοι. Εξ ου παρατηρούνται και πολλές φορές τα κουνημένα πλάνα σε σημεία που αφορούν κολύμπι, οδήγηση αυτοκινήτου ή σκαρφάλωμα βράχων. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η ζωντάνεια και η δράση της ταινίας. Το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας είναι τραβηγμένο με την κάμερα τοποθετημένη στο κεφάλι και άλλες φορές στο στήθος. Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τον εξοπλισμό δίνονται στο πέμπτο κεφάλαιο της εργασίας. Ξεκινώντας θα γίνει αναφορά στην ιστορία του κινηματογράφου και στην αναδρομική του πορεία και εξέλιξη μέχρι και σήμερα. Επιπλέον, θα γίνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορική επισκόπηση της παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα καθώς και στον οπτικοακουστικό τομέα στην Ελλάδα του σήμερα. Προχωρώντας θα παρατεθούν τα εμπόδια στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα. Εκτός αυτού θα μελετηθούν πιο αναλυτικά μερικά είδη ταινιών όπως είναι οι ταινίες μικρού μήκους, τα ντοκυμαντέρ και η ταινίες POV (οπτική πρώτου προσώπου) όπου θα είναι και το είδος της ταινίας που θα παραχθεί. Στη συνέχεια θα εξεταστούν οι τεχνικές μοντάζ και τα μέσα που χρειάζονται για τη δημιουργία και την ολοκλήρωση μιας ταινίας. Συνοψίζοντας, στο τελευταίο κεφάλαιο θα δωθούν πληροφορίες σχετικά με τα γυρίσματα, με τον εξοπλισμό που γυρίστηκε η ταινία καθώς και με τις τεχνικές μοντάζ που χρησιμοποιήθηκαν για το τελικό αποτέλεσμα.

Thesis
NonPeerReviewed

Κινηματογράφος - Τεχνική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.