Οικονομική ιστορία: γαιοκτήμονες, τσιφλικάδες της Καρδίτσας 1453-1924

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Οικονομική ιστορία: γαιοκτήμονες, τσιφλικάδες της Καρδίτσας 1453-1924

Θεολόγος, Ηλίας Τ.

Το αγροτικό ζήτημα στη Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το κράτος από την ίδρυση του. Μεγάλο μέρος του ζητήματος καταλαμβάνει το πρόβλημα των τσιφλικιών. Τα τσιφλίκια ήταν μέρος της "κληρονομιάς" που άφησε η διάρκειας τεσσάρων περίπου αιώνων Οθωμανική κυριαρχία στην Ελλάδα. Η εργασία αυτή παρουσιάζει τους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στη δημιουργία των τσιφλικιών (κατά την Οθωμανική περίοδο), την εξέλιξη του σχηματισμού βάση οικονομικών κοινωνικών και ανθρωπιστικών σχέσεων ανά χρονικές περιόδους. Τη σχέση αυτού με τους άλλους σχηματισμούς της περιόδου της Τουρκοκρατίας, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες μέσα σε αυτά, την πορεία του αγροτικού ζητήματος μετά την απελευθέρωση της περιοχής της Καρδίτσας, το υπόβαθρό, την προεργασία και τα μεγάλα επαναστατικά γεγονότα που έγιναν έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις για τη λύση του προβλήματος που ταλάνιζε για χρόνια τους Έλληνες αγρότες και τελικά την λύση του μέσω των γεωπολιτικών καταστάσεων στις αρχές του 20ου αιώνα και το τετελεσμένο που οδηγήθηκε η Ελληνική πολιτεία. Η παρακάτω εργασία δεν προϋποθέτει καμία γνώση οικονομικών, ιστορικών και κοινωνικών επιστημών, έτσι είναι ευανάγνωστη και κατανοητή για το ευρύ κοινό. Δίνει έμφαση στη ιστορική, οικονομική και κοινωνική ανάλυση των γεγονότων γύρο από το πρόβλημα των τσιφλικιών στην περιοχή της Καρδίτσας. Στόχος μου είναι παρουσιάσω ένα ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό γεγονός που άφησε την σφραγίδα του στην ιδιαίτερη μου πατρίδα.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική ιστορία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.