Η χρήση των greeklish στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Η χρήση των greeklish στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Βέλλιου, Ελένη
Θεoδωρακάτου, Ευαγγελία

Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει ένα πρόσφατο φαινόμενο της γραπτής ελληνικής Γλώσσας, το οποίο εμφανίζεται κατά την ανθρώπινη επικοινωνία που πραγματοποιείται στο διαδίκτυο, στα κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Τα greeklish, δηλαδή, η ελληνική γλώσσα γραμμένη με λατινικούς χαρακτήρες, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται όταν εμφανίστηκε η τεχνολογία των SMS στα κινητά τηλέφωνα. Αργότερα, αν και οι συσκευές υποστήριζαν την ελληνική γλώσσα, τα greeklish δεν σταμάτησαν να χρησιμοποιούνται από τους χρήστες του διαδικτύου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια μελέτη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρονται οι διάφοροι τύποι των social media και οι λόγοι για τους οποίους είναι δημοφιλή στους χρήστες και στις κοινότητες που δημιουργούνται στις ιστοσελίδες τους. Επίσης, για να γίνει αντιληπτή η δημοτικότητά τους, παρουσιάζονται μερικά στατιστικά δεδομένα, από έρευνες που έχουν γίνει για τη χρήση δημοφιλών ιστοσελίδων, μέσων κοινωνικών δικτύωσης, όπως το πασίγνωστο Facebook. Στη συνέχεια του πρώτου κεφαλαίου αναλύεται ο όρος «Greeklish» και γίνεται μια ιστορική ανασκόπηση για να γίνει κατανοητό από τον αναγνώστη πώς ξεκίνησε η χρήση τους και πώς εξελίχθηκαν μετά την εμφάνιση του διαδικτύου. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στην Ελληνική γλώσσα και στην ορθογραφία. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μελέτη της χρήσης των greeklish στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συνηθίζεται οι νέοι χρήστες να δημιουργούν καινούριες λέξεις και εκφράσεις. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται έρευνες που έχουν διεξαχθεί από μελετητές με σκοπό να αναλύσουν την χρήση των greeklish και την συμπεριφορά των χρηστών στο διαδίκτυο και στα social media. Τέλος, στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο γίνεται προσωπική έρευνα για τη χρήση των greeklish στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, η έρευνα απευθύνεται στην κοινή γνώμη σχετικά με: α) τη χρήση των greeklish, β) την επιρροή τους στην ελληνική γλώσσα, γ) στους λόγους χρήσης τους και δ) στο ποσοστό χρήσης στα social media.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοινωνικά δίκτυα
Ψηφιακή επικοινωνία
Τηλεπικοινωνία
Διαδίκτυο (Internet)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2016-09


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.