Ζητήματα γλώσσας και πολιτικοποίηση της εκπαίδευσης των Πομάκων της Δυτικής Θράκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Ζητήματα γλώσσας και πολιτικοποίηση της εκπαίδευσης των Πομάκων της Δυτικής Θράκης

Μπαλάσκα, Μαρία

Πομάκοι .... Μια φυλή ανθρώπων που η ιστορία τους χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η ονομασία και η καταγωγή των Πομάκων εξακολουθούν να είναι άγνωστα και παρ' όλο που υπάρχουν πολλές εκδοχές για αυτά δεν έχει εξακριβωθεί η αλήθεια. Κατά καιρούς οι Πομάκοι διεκδικήθηκαν από Έλληνες, Βούλγαρος, Τούρκους λόγω της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ζούσαν και ζουν στον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Όταν οι Πομάκοι διεκδικήθηκαν από τους Βούλγαρους άρχισε και ο εκβουλγαρισμός τους και κυρίως της γλώσσας τους, ενώ όταν κατακτήθηκαν από τους Τούρκους αλλαξοπίστησαν και έγιναν Μουσουλμάνοι. Η γλώσσα που μιλούν οι Πομάκοι είναι τα πομακικά. Η πομακική γλώσσα αποτελεί ένα γλωσσικό ιδίωμα από σλαβικά, τουρκικά και ελληνικά στοιχεία. Τα στοιχεία που υπερτερούν όμως ως προς το συντακτικό, τη γραμματική και το λεξιλόγιο είναι τα σλαβικά. Τα πομακικά όμως δεν έχουν γραφή και γι' αυτό δεν αποτελούν επίσημη και αναγνωρισμένη γλώσσα. Επιπλέον, δεν διδάσκονται στα σχολεία και έχουν αντικατασταθεί από τα Τουρκικά.

Thesis
NonPeerReviewed

Μειονότητες - Εκπαίδευση - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.