Οικονομική κρίση και διατροφικές συμπεριφορές στα fast food

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)
Οικονομική κρίση και διατροφικές συμπεριφορές στα fast food

Δήμα, Μαριάνθη Γ.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση που διανύουμε έχει χαρακτηριστεί ως η σοβαρότερη των τελευταίων ετών. Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη αλλά και αρκετά επικίνδυνη, καθώς αποτελεί απειλή τόσο για την οικονομία όσο για την ψυχική και την σωματική υγεία. Μια κρίση που από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές, είτε σε νόμους και νομοθεσίες, είτε σε συνήθειες διαβίωσης και σε τρόπο ζωής. Η ελληνική οικονομία από το 2003 μέχρι και σήμερα έχει εμφανίσει πολλά σκαμπανεβάσματα, με μόνο στάσιμο τον δείκτη της ανεργίας ο οποίος παραμένει διαχρονικά σε υψηλά επίπεδα. Η οικονομική κρίση επηρεάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό σε διάφορους τομείς της ζωής τους, συμπεριλαμβανόμενου και την διατροφή τους. Σε μία χώρα που η ανεργία έχει ανοδική πορεία πολλοί ρισκάρουν στον χώρο της εστίασης με πρωτοπόρο τα καταστήματα fast food. Η προτίμηση των fast food συνδέεται με την οικονομική κρίση. Για να βγάλει ο πολίτης τα προς το ζην του χρειάζεται πολλές φορές να εργάζεται πολύ περισσότερο από το καθιερωμένο οκτάωρο και αυτό με τη σειρά του συνεπάγει έλλειψη χρόνου. Τα fast food διαθέτουν εύκολο, γρήγορο και φθηνό φαγητό και πολύ συχνά γίνονται καθημερινή επιλογή του καταναλωτή. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν τα γεύματα των fast food για την οικονομική πρόσβαση που τους χαρίζει. Πολλοί υποστηρίζουν πως μεγάλο μέρος ευθύνης για την παχυσαρκία στην Ελλάδα έχουν τα fast food, καθώς η χώρα μας βρίσκεται στη κορυφή της Ευρώπης. Γνωρίζοντας ότι τα fast food δεν είναι καλοί φίλοι με την υγεία, ο καταναλωτής συνεχίζει την κατανάλωση με αποτέλεσμα ο χώρος των εστιατορίων να ανθίζει σε μια χώρα που διαθέτει μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Η έρευνά μας έχει ως σκοπό την αναγνώριση της συνήθειας των fast food μέσα στα περιθώρια της οικονομικής κρίσης. Καταγράφουμε όλες τις συνήθειες, και τον τρόπο και τον λόγο με τον οποίο οι καταναλωτές καταναλώνουν τα γεύματα fast food, τη συχνότητα κατανάλωσης και τη ποιότητα των γευμάτων. Παρατηρούμε στη πράξη τις συνήθειες των καταναλωτών με τη βοήθεια των ερωτηματολογίων, και την ανάλυση αυτών.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Διατροφή - Ποιότητα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.