Οινοποιητική εταιρία (ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ)

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2017 (EN)
Οινοποιητική εταιρία (ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ)

Τζουμέρκας, Βασίλης Π.

Η Αχαΐα είναι ονομαστή για την παραγωγή σταφυλιών και κρασιών εδώ και αιώνες. Διακρίνεται σε τρεις ζώνες : α) Καλαβρύτων, που σήμερα φθίνει εξαιτίας της μετανάστευσης, στην οποία οδήγησε η χαμηλή παραγωγικότητα των αμπελώνων, β) Δυτικής Αχαΐας και γ) Ρίου, όπου καλλιεργείται το Μοσχάτο. Το έδαφος ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Είναι αμμοαργιλώδες κυρίως. Το κλίμα είναι ήπιο, με χαμηλούς ανέμους, με εξαίρεση την ζώνη Ρίου - Αντίρριου, όπου οι άνεμοι είναι ισχυρότεροι. Παλαιότερα οι περισσότεροι αμπελώνες ήταν ξερικοί. Ωστόσο, λόγω της ανομβρίας τα τελευταία χρόνια, οι μισοί περίπου αρδεύονται. Το πότισμα θεωρείται αναγκαίο, καθώς η ανομβρία ευνοεί τη φυλλοξήρα που είχε χτυπήσει και παλαιότερα την περιοχή. Το πρόβλημα έχει επανεμφανιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια και ήδη χρησιμοποιούνται αμερικανικές αντί φυλλοξηρικές τεχνικές. Γ ενικά, εκτιμάται ότι οι αμπελώνες έχουν έκταση 40.000 στρέμματα, αναδεικνύοντας την Αχαΐα σε ένα από τα μεγαλύτερα αμπελουργικά διαμερίσματα της χώρας, ενώ η παραγωγή ανέρχεται περίπου στους 50.000 τόνους το χρόνο. Καλλιεργείται κυρίως Ροδίτης, μοσχάτο Ρίου και μοσχάτο Πατρών, μαυροδάφνη , σιδερίτης και μαύρη κορινθιακή σταφίδα. Υπάρχουν ακόμα και κάποιες ποικιλίες που τείνουν να εκλείψουν, όπως η πολύ αξιόλογη λαγόρθι (λευκή ποικιλία που καλλιεργείτο κυρίως στα Καλάβρυτα) και η βολίτσα (μαύρη ποικιλία με μεγάλο οινικό ενδιαφέρον). Σήμερα συναντώνται και κάποιες ποικιλίες, κυρίως καμπερνέ και σαρντονέ, που έχουν ήδη εγκλιματιστεί. Γίνεται κλασική λευκή και ερυθρή οινοποίηση, ενώ έχουν γίνει και κάποιες πειραματικές προσπάθειες για ερυθρά οινοποίηση με διοξείδιο του άνθρακα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μαυροδάφνη, που καλλιεργείται σε ορισμένο υψόμετρο (200-350 μέτρα) , με καθορισμένη στρεμματική απόδοση που δεν υπερβαίνει τα 1000 κιλά ανά στρέμμα. Οι αμπελώνες είναι ξερικοί, με γνωστότερους αυτούς της Θέας και Καλλιθέας Πατρών. Υπάρχουν 2 ποικιλίες εκ των οποίων η καλύτερη είναι η λεγάμενη «τσιγκελωτή». Η μαυροδάφνη είναι οίνος γλυκύς φυσικός και τα ποσοστά της ποικίλλουν από 51- 100%. Το συμπληρωματικό προϊόν όπου χρησιμοποιείται είναι σταφίδα. Το μεγάλο μυστικό της μαυροδάφνης βρίσκεται στην παλαίωσή της σε δρύινα βαρέλια. Ο χρόνος που κυλλά αυξάνει την αξία της καθώς αναπτύσσεται το bouquet και φέρνει την ισορροπία στα γευστικά συστατικά. Η μαυροδάφνη πρέπει να έχει τουλάχιστον 4° φυσική αλκοολική ζύμωση, πριν προστεθεί καθαρή αμπελοοινική αλκοόλη σταφίδας. Φυσικά, οι οινοποιίες της περιοχής δεν εξαντλούν τα ενδιαφέροντά τους στη μαυροδάφνη και στο μοσχάτο. Προσφέρουν στην κατανάλωση μεγάλη ποικιλία λευκών και ερυθρών οίνων ΟΠΑΠ, ΟΠΕ, τοπικών και επιτραπέζιων. Στην περιοχή οινοποιούν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η ΑΧΑΙΑ CLAUSS, Cavino, Σπηλιόπουλος, Αντωνόπουλος, Παρπαρούσης, Σοφόπουλος και άλλοι μικρότεροι παραγωγοί. Μεταξύ αυτών τη σημαντικότερη και πιο επώνυμη θέση κατέχει η ΑΧΑΙΑ CLAUSS, με την οποία θα ασχοληθούμε στην συνέχεια.

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Αμπελοκαλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)